Rezultate încurajatoare pentru un vaccin inovator, care mizează pe acţiunea limfocitelor T. Ce recomandă experţii pentru doza 3: Moderna sau BioNTech?

Primele teste realizate cu un vaccin anti-COVID-19 care mizează pe un tip diferit de imunitate în raport cu cea vizată de vaccinurile clasice au furnizat rezultate încurajatoare în ceea ce priveşte stimularea reacţiei imunitare, potrivit unui studiu publicat marţi, informează AFP.

Un studiu de fază 1 desfăşurat în Germania cu vaccinul-candidat CoVac-1, conceput pentru a combate coronavirusul SARS-CoV-2, a arătat că noul ser induce o imunitate asociată limfocitelor T, conform autorilor acestui studiu, publicat în revista Nature.

Limfocitele T sunt un tip de globule albe care declanşează a doua etapă a reacţiei imunitare, imunitatea celulară, care o completează pe cea furnizată de anticorpi, atacând în mod direct celulele infectate, nu doar virusul care circulă în organism.

Pentru prima etapă de evaluare clinică a acestui vaccin, 36 de participanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani au fost inoculaţi cu o singură doză a noului ser.

CoVac-1 are obiectivul de a induce, printr-o singură injecţie, o imunitate durabilă împotriva SARS-CoV-2, produsă de limfocitele T, care să se apropie de aceea dobândită după o infecţie naturală.

Imunitatea indusă de celulele T reprezintă „o reacţie importantă pentru controlarea virusului şi ar putea fi utilă în cazul persoanelor imunodeficiente”, au subliniat autorii articolului apărut în revista Nature.

Or, „reacţii ale limfocitelor T specifice virusului SARS-CoV-2 au fost observate la toţi participanţii în primele 28 de zile după vaccinare, cu efecte care au persistat timp de cel puţin trei luni”, au adăugat ei.

Aceste reacţii ale limfocitelor T le-au depăşit pe cele induse de infecţia naturală provocată de virusul care cauzează COVID-19. În plus, ele nu au fost „alterate” de niciuna dintre actualele variante îngrijorătoare ale noului coronavirus (Alfa, Beta, Gamma şi Delta).

Rezultatele obţinute în această etapă sunt totuşi incipiente şi doar studii de mai mare amploare vor putea să confirme o eventuală protecţie reală oferită de acest vaccin împotriva COVID-19.

Un vaccin clasic încearcă să obişnuiască organismul cu un virus, făcându-l să genereze anticorpi. Rolul limfocitelor T este deocamdată mai puţin cunoscut în cazul maladiei COVID-19, dar ar putea să permită o reacţie imunitară mai amplă.

În plus, imunitatea furnizată de celulele T reprezintă o miză deosebit de importantă pentru persoanele la care o altă parte componentă a reacţiei imunitare, cea asociată anticorpilor, funcţionează deficitar.

Aşa se întâmplă, de exemplu, în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, fie din cauza bolii în sine, fie din cauza chimioterapiilor utilizate pentru a combate afecţiunile oncologice, au explicat autorii studiului.

În plus, pe lângă faptul că atacă celulele infectate, limfocitele T pot totodată să faciliteze „producţia de anticorpi protectori de către celulele B”, un alt tip de globule albe, reaminteşte articolul publicat în revista Nature.

Opiniile experţilor despre alegerea vaccinului pentru doza 3

Deşi cele mai recente cercetări arată că nu există două vaccinuri exact la fel, oamenii de ştiinţă spun că majoritatea oamenilor ar trebui să ia pur şi simplu ceea ce pot primi.
Cât de bine protejează Moderna şi BioNTech împotriva variantei Delta?

Ambele vaccinuri oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva variantei Delta, conform cercetărilo, informează dpa. De exemplu, un studiu american recent a comparat eficacitatea vaccinurilor Moderna şi BioNTech/Pfizer.

Rezultatele: În cazul în care varianta Delta a virusului este prezentă, Spikevax de la Moderna protejează împotriva infecţiei în proporţie de aproximativ 76%. Comirnaty de la BioNTech ajunge la 42%. Autorii studiului subliniază, totuşi, că diferenţele trebuie încă să fie confirmate.

Între timp, un studiu publicat recent în Qatar a constatat că protecţia împotriva infecţiei Delta cu spitalizare este mai mare cu Spikevax decât cu Comirnaty. Dacă ne uităm la durata protecţiei, datele iniţiale sugerează că Moderna ar putea fi în avantaj şi aici.

Cum e Moderna pentru rapel?

La începutul lunii noiembrie, Ministerul Sănătăţii din Singapore a publicat rezultatele unei comparaţii în care toate persoanele au fost vaccinate iniţial cu BioNTech. În cazul în care au fost vaccinate şi a treia oară cu acesta, s-a înregistrat o reducere de 62% a riscului de infectare. În cazul în care primeau Moderna, reducerea era de 72%.

Combinarea vaccinurilor

Pentru vaccinul de rapel, Comisia permanentă pentru vaccinare din Germania (Stiko) recomandă în general un vaccin cu ARNm, chiar dacă aţi făcut un alt tip de vaccin anterior.

Dacă este posibil, pentru vaccinurile de rapel ar trebui să se utilizeze acelaşi ingredient activ ARNm ca şi pentru vaccinarea de bază, spune Institutul Robert Koch din Germania, organismul care se ocupă de răspunsul ţării la pandemie. Dacă acesta nu este disponibil, poate fi folosit celălalt.

Doar pentru persoanele cu vârsta sub 30 de ani Stiko recomandă doar vaccinul BioNTech, deoarece la această grupă de vârstă riscul anumitor infecţii cardiace este uşor crescut cu vaccinul Moderna. Ca urmare, în principiu, experţii nu au nicio îngrijorare în legătură cu o schimbare de vaccin.

Ambele vaccinuri cu ARNm au fost aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru a fi utilizate ca vaccinuri de rapel. În cazul Moderna, se administrează jumătate din doza de imunizare de bază, iar în cazul BioNTech o doză întreagă.

Conform studiilor, posibilele efecte secundare ale unui vaccin de rapel sunt similare celor care pot apărea şi după primele două injecţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *