Rice Moldova : 114 moldoveni au fost identificați că s-au înrolat în gruparea de mercenari ai lui Putin

114 mercenari din Republiica Moldova au fost identificați, până în prezent, în controversata grupare Wagner, dar și în alte organizații paramilitare, se arată într-o investigație, realizată de Rise Moldova, împreună cu publicaţiile New Lines din SUA, Delfi.ee din Estonia şi Dagens Nyheter din Suedia.

Vladislav Apostol (30 de ani) este unul dintre ei. Avea dublă cetăţenie: a Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse. Era cunoscut în unitatea Wagner după numele de cod: Volk (n.r. din rusă-lup). Aceeaşi poreclă o folosea şi pe conturile sale din reţelele de socializare Vkontakte şi Odnoklassniki. Pe platforme publica fotografii din Cecenia şi Siria. Era îmbrăcat în uniformă militară şi ţinea arma-n mână. „Avea şi un lup tatuat pe gât în partea din spate. Nu ştiu de ce avea lup, cred că pentru că a fost lăsat de mamă… El avea acolo scris: Moi adres: ne dom i ne ulitsa (n.r. din rusă: Adresa mea: nici casă, nici stradă)”, îşi aminteşte Vlad Ungureanu, prietenul lui Apostol.

Vladislav s-a născut în Ciutuleşti, un sat din raionul Floreşti, la două ore distanţă de capitală. A crescut fără tată. El şi fratele său mai mic rămâneau cel mai des în grija bunicii, inclusiv când mama era plecată la muncă în Rusia.

”Înrolat să ucidă”

La 7 februarie 2018, Vladislav Apostol a fost rănit în urma unui atac aerian american, în timpul bătăliei de la Khasham, Siria. Ciocnirea, în apropiere de Deir ez-Zor, a avut loc când luptătorii Wagner şi forţele pro-Assad din Siria au atacat o poziţie deţinută de Forţele Democratice Siriene conduse de kurzi.

Niciunul dintre cei cinci mercenari moldoveni din organizaţia Wagner, aflaţi în viaţă, nu se află în vreo instituţie penitenciară din ţară. Potrivit datelor SIS, din cei 114 mercenari moldoveni identificaţi până în prezent, doar 17 au ajuns în faţa instanţei de judecată. Dintre aceştia, şapte au fost condamnaţi cu suspendare, iar zece cu executare.

Pentru activităţi de mercenariat, legislaţia naţională prevede de la trei până la şapte ani de închisoare. Baza de date Wagner arată că alţi 77 de mercenari Wagner au murit în aceeaşi zi în Siria (încă patru vor muri mai târziu, de la rănile primite). Cei mai mulţi erau ruşi şi ucraineni, pe lângă un kazah, un armean şi un moldovean.

Rar când familiile sau prietenii pot afla detalii despre cum sau unde au murit fiii, fraţii sau taţii lor în timp ce luptau ca mercenari. Unul dintre motive e că atât pentru autorităţi, cât şi pentru serviciile speciale este complicat să colecteze probe din zonele active, cum ar fi Siria, indiferent cine sunt cetăţenii implicaţi, explică ofiţerul SIS.

Recrutați din dintr-o pătură socială instabilă

Persoanele care ajung să fie recrutate ca mercenari, de cele mai ori, provin dintr-o pătură socială instabilă, fără un loc de muncă și venit permanent. Așa schițează ofițerul SIS, care activează în unitatea pentru combaterea și prevenirea mercenariatului și terorismului, profilul mercenarului, în baza informațiilor adunate despre cei 114 mercenari moldoveni identificați până în prezent.

Indiferent de organizaţia paramilitară în care sunt recrutaţi, mercenarii moldoveni, au stabilit serviciile speciale, au cam aceleaşi trăsături: sunt cetăţeni cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, cu un profil psihologic instabil. Ofiţer SIS: „O parte din ei chiar au anumite devieri mintale. Aici vorbim deja despre o circumstanţă medicală sau diferite traume din copilărie care condiţionează o asemenea plecare în zona respectivă în căutare de ceva necunoscut”.

În total, peste 4000 de mercenari Wagner au fost identificați de Centrul de securitate și cooperare și Serviciul de Securitate din Ucraina. Bărbații, recrutați în mare parte din Europa de Est, sunt originari din 15 țări, inclusiv din Republica Moldova, potrivit Rise.md. În schimbul unor sume de bani, lăsând în spate familii și prieteni, au mers să ucidă. Unii dintre ei nu se vor întoarce niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.