Risc mare de neplată a salariilor

Anchorage, the state’s largest city, hosts half of the Last Frontier’s population, with 300,000 souls inhabiting a metropolitan area the size of the entire state of Delaware. Yet for all its modernities, tall buildings, conveniences and restaurants, it is still, unmistakably, Alaskan.

Risc mare de neplată a salariilor

 

Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, precum și pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, modificat prin OUG 79/2017. Conform acestuia, neplata taxelor în termen de o lună se sancționează cu închisoare până la 6 ani. Proiectul a provocat în mediul economic un val de critici. Și statul ar trebui să facă pușcărie pentru neplata taxelor, spune unul dintre cei intervievați de COTIDIANUL.

„Riscul este imens. Nu știu ce vor, habar nu am. Dacă îl bagă pe unul neserios în pușcărie, nu mă deranjează, dar acest proiect poate da naștere la abuzuri. Aș vrea să știu dacă de la firma de stat intră cineva în pușcărie. Sunt firme care sunt pe pierdere financiară sau pe pierdere de producție și care fac investiții. Eu susțin plata datoriilor la bugetul de stat, eu nu am întârziat niciodată. Dar vreau să fie pentru toți. Să nu mai fie scutiri de plată, reeșalonări. S-au făcut atâtea scutiri de plată, încât unii ar putea intra în pușcărie, alții nu. Vreau aceeași lege pentru toată lumea. Dacă cel de la stat intră în pușcărie, să știu și eu, ca să mă distrez“, ne-a declarat Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta.

În motivare, se vorbește în principal despre neplata CAS și CASS, care, prin OUG 79/2017, au trecut din sarcina angajatorului în cea a angajatului, explică ROMÂNIA LIBERĂ. Patronii care nu vor plăti la timp aceste contribuții, vor înfunda pușcăria, fiindcă tot ei sunt cei care, în continuare, vor urma să stabilească, rețină, declare și să plătească obligațiile datorate. Ministerul Finanțelor justifică inițiativa legislativă cu „necesitatea reformării sistemelor sociale publice din România în vederea creșterii gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat  și de responsabilizare a angajatorilor în ceea ce privește plata la timp a contribuțiilor sociale obligatorii datorate atât de către aceștia, cât și de către angajați”.

Un număr de 32 de impozite și contribuții datorate bugetului vor intra sub incidența actului normativ, printre care se află impozitul pe venitul din salarii și asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din pensii, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, impozitul pe veniturile din arendă, impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi și dividende, impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc, contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, anunță GÂNDUL.
Intenţia de a-i băga pe angajatori la închisoare dacă nu virează contribuţiile angajaţilor ne îndreaptă către o nebunie, deoarece nu aşa merg lucrurile în viaţa reală, consideră consultantul fiscal Gabriel Biriş. El arată că, de multe ori, antreprenorii primesc cu întârziere banii de la clienţi, iar dacă legea va fi aplicată ei vor trebui să aleagă fie să plătească salariile angajaţilor, dar să intre la închisoare, fie să vireze contribuţii, anunță ADEVĂRUL. „Apropo de chestia asta cu «reţinerea» şi nevirarea, oare înţelege cineva cum funcţionează lucrurile în viaţa reală? Să zicem că ai o firmă cu câţiva angajaţi. Livrezi, facturezi şi nu eşti plătit de client.

La sfârşitul lunii, te trezeşti că nu ai suficienţi bani să plăteşti şi salariile nete şi să pui de o parte pentru taxele ce trebuie «reţinute de la angajat» şi plătite la buget pe 25 ale lunii următoare. Ce faci? Acum dai banii oamenilor să aibă ce pune pe masă acasă şi să mai vină şi luna următoare la muncă. Te gândeşti că rezolvi tu cumva până pe 25. Şi poate chiar rezolvi şi îţi plăteşti şi dările şi treaba merge înainte – că altfel oricum în câteva zile ai avea conturile blocate de ANAF… Dacă iese însă legea asta, mai faci aşa? Mai plăteşti salariile oamenilor ştiind că rişti de la 1 până la 6 ani de închisoare?”, subliniază consultantul fiscal.

 

SURSA: ZIARE.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *