Riscurile unei societăți polițienești post-Pandemie

Viitorului post-izolare întredeschide o fereastră către pericolele unui stat totalitar într-un moment de criză, scrie „The Guardian“. Sistemul Chinei bazat pe un scor de credit social și programul ei de spionaj în masă erau considerate în Vest „orwelliane”. Acum, viitorului post-izolare întredeschide o fereastră către pericolele unui stat totalitar într-un moment de criză, scrie „The Guardian“.

Supravegherea în masă a permis Chinei să urmărească deplasările celor suspecți de contagiere cu coronavirus și să-i identifice pe cei cu care veniseră în contact. Când carantina s-a relaxat în orașe precum Wuhan, au fost introduse aplicații pentru telefon care clasifică fiecare cetățean printr-un cod colorat – roșu, galben sau verde – care indică riscul de contagiere și determină cine are voie să călătorească sau să aibă acces la spațiul public. Alte țări au început să adopte tehnici similare. Coreea de Sud a fost lăudată pentru programul ei de testare în masă. Însă acel program se bazează pe un sistem intruziv de monitorizare, care se folosește de o combinație de date de localizare de la telefoanele mobile, filmări de la camerele de supraveghere și istoricul cardurilor bancare pentru a reface traseele oamenilor.

Acum sunt privite ca asigurând instrumente esențiale în lupta cu virusul.China a demonstrat cum se poate folosi tehnologia digitală pentru a impune controlul social. Democrațiile liberale adaptează aceste tehnici în propriile lor scopuri. UE are cea mai strictă legislație din lume pentru protejarea intimității. Ceea ce nu a împiedicat Comisia Europeană să le ceară companiilor de telecomunicații să-și predea datele pentru a permite guvernelor să urmărească deplasările populației mia ales în perspective ridicării izolarii. ”Acestea nu sunt vremuri normale și există argumente solide pentru o poliție mai intruzivă și măsuri de supraveghere severe pentru limitarea pandemiei. Dar soluțiile temporare pentru anumite urgențe au obiceiul de a deveni permanente. Să ne amintim de atentatele de la 11 septembrie 2001 care au generat o serie de politici de spionaj în masă devenite între timp noua normalitate”, avertizează The Guardian.

Moscova întăreşte controlul asupra deplasărilor

Moscova a lansat luni un sistem electronic de permise care întăreşte controlul carantinei în capitala rusă, epicentrul epidemiei de coronavirus în această ţară cu servicii sanitare suprasolicitate.

Aceste permise, care pot fi obţinute printr-o cerere online plasată pe site-ul primăriei, se referă la deplasările cu maşina sau cu transportul în comun pentru a merge, de exemplu, la locul de muncă, la medic sau la casa de vacanţă.

Moscoviţii se vor putea de asemenea deplasa liber pe jos pentru a se duce la supermarket sau a-şi plimba animalul de companie. Însă primăria atenţionează că va extinde, dacă va fi necesar, sistemul şi la deplasările pietonilor în cartierele lor.

Angajaţii municipali, militarii, judecătorii, avocaţii, notarii şi jurnaliştii sunt exceptaţi de la acest sistem pentru deplasările lor profesionale.

Livrarea de permise a început luni, urmând ca sistemul să fie pus complet în funcţiune miercuri.

Această măsură a fost anunţată vineri într-un mesaj televizat adresat moscoviţilor de primarul Serghei Sobianin, la fel ca suspendarea activităţii în aproape toate companiile neesenţiale.

Sobianin a informat asupra unei situaţii care „s-a agravat” săptămâna trecută, în pofida măsurilor de izolare prealabile care au obligat, potrivit lui, 75% din populaţia oraşului să rămână acasă. El a declarat că se aşteaptă să urmeze câteva săptămâni dificile.

Potrivit AFP, adjuncta lui Sobianin, Anastasia Rakova, a anunţat la rândul său că serviciile medicale din Moscova sunt la marginea colapsului, în acest oraş cu 12 milioane de locuitori, unde carantina nu a este întotdeauna strict respectată.

Francezii, mai refractari

O majoritate a francezilor (53%) se opune instalării obligatorii – la toţi deţinătorii de telefoane mobile – a unei aplicaţii care să-i avertizeze dacă s-au aflat în apropierea unei persoane infectate cu noul coronavirus, potrivit unui sondaj Ifop, relatează AFP. Potrivit acestui sondaj, realizat pentru Fondation Jean Jaurès şi publicat sâmbătă, francezii sunt de acord cu posibilitatea unei aplicaţii de tip ”StopCovid” – pe care Guvernul o are în vedere – în vederea unei opriri a epidemiei prin urmărirea contactelor. Simpatizanţii LREM al lui Emmanuel Macron sunt în majoritatea lor în favoarea acestui dispozitiv (62%), la fel ca simpatizanţii LR, în opoziţie (56%). Invers, 75% dintre simpatizanţii LFI ise opun, dar şi 57% dintre simpatizanţii PS/DVG şi 52% dintre simpatizanţii RN (extremă dreapta) al lui Marine Le Pen. În cazul în care francezilor li se propune instalarea unei asemenea aplicaţii în mod voluntar, 44% dintre persoanele chestionate ar instala-o pe telefonul mobil, în timp ce 45% nu ar face-o, iar 9% rămân indecişi.

O majoritate a francezilor se declară de asemenea în favoarea interzicerii, în localitate, a scuipatul de jos (95%), a ”obligaţiei de a-ţi acoperi faţa când strănuţi sau oricărei expulzări de salivă” (93%), dar şi a ”obligaţiei de a purta un dispozitiv de protecţie nazală şi bucală în timpul deplasării în spaţiul public în cazul persoanelor în vârstă de peste 10 ani” (79%) şi ”interzicerii de a ieşi să faci jogging între orele (locale) 10.00 şi 19.00” (68%). Sondajul a fost realizat asupra unui eşantion de 1.013 persoane, reprezentativ pentru populaţia franceză în vârstă de peste 18 ani, intervievată în perioada 8-9 aprilie prin chestionar autoadministrat, după metoda cotelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.