Rizea va fi  adus  în  România. A  fost demarată procedura de extrădare din Republica Moldova

Autoritățile din Republica Moldova au demarat procedura de extrădare a fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat în România pentru fapte de corupție.  Potrivit  jurnal.md,  Rizea  a fost reținut de polițiști în Chișinău, marți, la scurt timp după ce președintele Igor  Dodon i-a retras cetățenia și a fost  demarată  procedura de  extrădare.

„Astăzi, i-a fost retrasă cetățenia prin decretul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, după ce a fost obținută într-un mod fraudulos, în anul 2018, fiind inițiate procedurile în corespundere cu cadrul normativ. Autoritățile au demarat procedura de extrădare, în corespundere cu acordurile bilaterale privind aplicarea legii penale dintre Republica Moldova și România”, a informat poliția din Republica Moldova.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, se află la Chişinău, în Republica Moldova, unde s-a stabilit împreună cu familia sa, și unde se știa că ar fi protejat de serviciile secrete ruse și protejat de Igor Dodon.

Anterior retragerii cetățeniei lui Rizea, președintele Igor Dodon a negat faptul că i-ar fi acordat protecție fostului deputat PSD, potrivit presei din Republica Moldova. Potrivit lui, acesta a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2017 motivând că ar avea rude în autonomia găgăuză. Pe 28 decembrie 2017, Rizea deja obţinuse paşaportul moldovenesc. Dodon a sugerat că politicianul român a obţinut cetăţenia în urma unei înţelegeri cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, scrie jurnal.md.

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *