ROBOR creşte … şi creşte … şi creşte

Astăzi, 23 aprilie 2018, indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat o nouă creştere, de la 2,13% la 2,22%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), ceea ce va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care bancile românesti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
Indicele ROBOR la trei luni este indicatorul bancar principal în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă. Nivelul anunţat este cel mai mare din 5 decembrie 2017, când a fost tot 2,22%.
Acesta este urmat şi de indicii la şase şi nouă luni. Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 2,49% de la 2,46%. Cel mai mare nivel al acestui indice a fost în 29 octombrie 2014, respectiv 2,51%.
Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii platită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut de la 2,53% la 2,56%.
Indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 2,60%, de la 2,59%.

Sursa foto: www.wall-street.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *