Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, a demisionat

Adjunctul procurorului general, Rod Rosenstein, cel care l-a numit pe Robert Mueller procuror special, și-a înaintat demisia. Decizia nu vine ca o surpriză, Rosenstein își anunțase de mai mult luni intenția de a se retrage după mai bine de doi ani în funcție și numirea unui nou ministru al justiției, William Barr.

Inițial se aștepta ca Rosenstein să demisioneze în martie dar a rămas în funcție până ce echipa lui Mueller și-a încheiat ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 și posibilele încercări ale președintelui Donald Trump de a obstrucționa justiția.

Într-o scrisoare către Trump, Rosenstein a reiterat două fraze ale lui Trump, scriind că a ajutat personalul departamentului cu oficiali „dedicaţi valorilor care fac America mare” şi adăugând că „întotdeauna am pus America pe primul loc”.

Ancheta lui Mueller nu a demonstrat că campania lui Trump din 2016 a conspirat cu guvernul rus.

Mueller, în raportul său final, nu a determinat dacă Trump a obstrucţionat justiţia, ci a prezentat dovezi de ambele părţi.

După primirea raportului final, Rosenstein şi Barr şi-au făcut propria opinie, constatând că nu există suficiente dovezi pentru a-l acuza pe preşedinte.

„Noi punem în aplicare legea fără frică sau favoruri, deoarece dovezile credibile nu sunt partizane şi adevărul nu este determinat de sondajele de opinie”, a scris Rosenstein în scrisoarea sa de demisie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.