Roma începe să aibă probleme. Moody’s a retrogradat ratingul Italiei la nivelul Baa3, cu o treaptă peste categoria junk

Moody’s a retrogradat vineri ratingul Italiei de la nivelul Baa2 la Baa3, cu o treaptă peste categoria junk (nerecomandată pentru investiții), din cauza îngrijorării provocate de planurile bugetare ale guvernului, dar investitorii ar putea fi calmaţi de faptul că perspectiva este stabilă, transmite Reuters.

Agenţia de evaluare financiară avertizase în urmă cu cinci luni că ar putea retrograda ratingul celei de-a treia mari economii din zona euro.

Principalul motiv al retrogradării ratingului este proiectul de buget al Italiei, care prevede un deficit de 2,4% din PIB pentru 2019, de trei ori mai ridicat faţă de ţinta anterioară.

Trecerea la o politică fiscală expansionistă înseamnă că datoria publică a Italiei se va menţine probabil la nivelul actual de 130% din PIB, în anii următori, în loc să scadă.

”Acest lucru face ca Italia să fie vulnerabilă la viitoare şocuri interne sau externe, în special la o creştwere economică la lentă”, potrivit unui comunicat al Moody’s.

Îngrijorările legate de planurile bugetare expansioniste au afectat puternic obligaţiunile italiene, în ultimele săptămâni, iar spread-ul dintre obligaţiunile guvernamentale italiene pe termen de 10 ani şi cele germane, de referinţă, a atins vineri cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani şi jumătate.

Comisia Europeană a trimis joi o scrisoare de avertisment Italiei, acesta fiind primul pas oficial al unei proceduri care poate duce la respingerea de către Bruxelles a proiectului de buget.

Guvernul italian a anunţat că intenţionează să îşi pună în aplicare proiectul de buget.

La 31 august, Fitch a revizuit la negativ perspectiva ratingului BBB al Italiei. S&P a anunţat că va revizui ratingul BBB, cu perspectivă stabilă, al Italiei pe 26 octombrie.

Salvini, sfidător

Ministrul de Interne al Italiei şi lider al extremei drepte italiene Liga, Matteo Salvini, a declarat sâmbătă că Executivul ţării va continua să-şi apere bugetele generale pentru 2019, deoarece „sunt bune”, în pofida calificativelor agenţiilor de rating şi a preocupărilor Comisiei Europene, relatează agenţia EFE.

„Guvernul va merge înainte, în pofida agenţiilor de rating, a comisarilor europeni şi oricărei neînţelegeri interne”, a afirmat Salvini.

Salvini a subliniat că Executivul ţării, format din partidul său şi Mişcarea 5 stele (M5S), lucrează pentru „a răspunde problemelor italienilor” şi nu pentru ” se teme de agenţiile de rating, care în trecut au eşuat în previziunile lor, la fel cum o vor face şi de această dată”.

„Sunt bugete bune şi vom merge până la capăt”, a subliniat el.

Pe 18 octombrie, comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a trimis la Roma o scrisoare către ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, care menţiona îngrijorările CE privind bugetul Italiei, un pas obişnuit care se face atunci când Executivul comunitar consideră că ar putea să existe o neîndeplinire destul de serioasă a normelor europene.

Această scrisoare nu înseamnă că Executivul comunitar a respins bugetele, ci că instituţia condusă de fostul premier luxemburghez Jean Claude Juncker îşi exprimă îngrijorările şi cere clarificări.

Guvernul italian are termen până luni pentru a răspunde şi a încerca să explice motivele acestor bugete.

În cazul în care Comisia consideră că răspunsul nu este suficient, ar putea respinge documentul iniţial şi să ceară unul nou, ceea ce nu s-a mai întâmplat şi, în cazul în care se va întâmpla, va deschide un conflict instituţional foarte important, mai scrie EFE.

În această situaţie, Italia va avea la dispoziţie trei săptămâni pentru trimite un nou răspuns, pentru ca la finele lui noiembrie Executivul comunitar să poată veni cu o opinie definitivă.

Partenerii europeni îngrijorați

Deși Giuseppe Conte sau ministrul economiei Giovanni Tria se luptă să liniștească lumea că Italia nu dorește să părăsească moneda euro, problemele din politica economică și câteva declarații nefericite provoacă mari îngrijorări în Europa. „A ieși din Eurozonă ar fi un gest nebunesc”, spun analiștii și șefii companiilor.

Investitorii nu uită ușor. Ei își amintesc de campaniile duse de Mișcarea 5 stele pentru a reveni la suveranitatea monetară. Sau de „ziua fără euro” organizată în 2013 de către liderul Ligii, Matteo Salvini, ajuns acum vicepremier. Și, de câte ori văd pe undeva fotografia lui Claudio Borghi, președinte al comisiei Bugetul Camerei, își amintesc ce spunea acesta: ”Sunt extrem de convins că Italia, având o monedă proprie, și-ar rezolva majoritatea problemelor”.

Problema este că dincolo de declarațiile politicienilor, Italia ar putea aluneca în afara eurozonei nu pentru că și-ar dori, ci pentru că politicile publice ar elimina-o.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a declarat că Italia se pune pe ea însăşi şi pe alţii în pericol nerespectând regulile bugetare europene în proiectul bugetului pentru 2019, relatează Reuters.

”Uniunea Europeană nu este pregătită să-şi asume acest risc, aceste datorii ale Italiei”, a declarat liderul conservator în marja summitului european, la Bruxelles.

Cancelarul austriac a amintit că deficitul bugetar de 2,4% prevăzut în proiectul de buget italian – de trei ori mai mare decât angajamentul pe care Rima şi l-a asumat pe lângă partenerii săi europeni în 2019 – nu respectă criteriile impuse statelor membre UE prin Tratatul de la Maastricht.

Ministrul austriac al Finanţelor Hartwig Löger a îndemnat, la rândul său, Comisia Europeană (CE), să transmită clar Italiei că trebuie să respecte regulile comune.

”Nu putem şi nu trebuie să acceptăm ca cineva să aibă un comportament egoist şi să spună «eu îmi apăr propriile interese, acţionez în felul meu»”, a declarat ministrul într-o conferinţă a investitorilor la Viena.

”Comisia Europeană va da, sper, un răspuns clar Italiei”, a adăugat ministrul. ”Avem nevoie de disciplină şi responsabilitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *