România atrage tot mai puţini investitori străini

România a atras 109 proiecte de investiţii străine directe în 2018, o scădere de 13% faţă de 2017, în contextul în care şi în Europa investițiile străine directe scad pentru prima dată în ultimii şase ani. Numărul proiectelor de investiţii străine directe (ISD) în Europa a scăzut cu 4% (la 6.356 de proiecte) în ultimul an, potrivit studiului EY European Attractiveness Survey. În pofida acestui declin, primul din ultimii şase ani, investiţiile rămân la al doilea cel mai ridicat nivel de la prima ediţie a studiului EY, din anul 2000. Cu toate acestea, atitudinea investitorilor este pesimistă, doar 37% dintre companiile incluse în studiu se aşteaptă la o îmbunătăţire a atractivităţii Europei în următorii trei ani, în scădere de la 50% anul trecut.

Cele mai mari două economii ale Europei, Regatul Unit şi Germania, care cumulează aproximativ o treime din investiţiile străine directe din Europa, au atras cu 13% mai puţine investiţii faţă de anul anterior (1.054 şi, respectiv, 973 de proiecte ISD).

Investiţiile SUA în Europa îşi încetinesc ritmul

Numărul proiectelor de investiţii străine directe din Statele Unite au crescut cu doar 3% anul trecut, faţă de o medie de 8% din ultimii patru ani. Încetinirea s-a datorat, în mare parte, reformei fiscale americane, introdusă în decembrie 2017, şi repatrierii activelor şi locurilor de muncă de către companiile multinaţionale americane. Cu toate acestea, SUA rămâne şi în 2018 cel mai mare investitor individual în Europa, cu 22% dintre proiectele de investiţii de pe această piaţă. Investiţiile intra-europene continuă să reprezinte principalul motor al investiţiilor străine directe de pe această piaţă, în pofida unei uşoare scăderi anuale de 2%. Dar numărul investiţiilor în Europa din afara continentului a scăzut cu 8%.

Riscurile geopolitice diminuează planurile de investiţii străine directe ale investitorilor. Brexitul este unul dintre principalele trei riscuri care afectează atractivitatea Europei în următorii trei ani, după cum au declarat 38% dintre respondenţi. Instabilitatea politică din Uniunea Europeană şi intensificarea tendinţelor populiste şi protecţioniste se plasează pe locul al doilea şi, respectiv, al treilea printre preocupările investitorilor. Datele studiului arată că principala prioritate a UE ar trebui să fie reformarea guvernanţei economice, după cum au declarat 42% dintre companii, pentru a asigura o creştere economică durabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *