România, codașa Europei! Comisia Europeană a aprobat aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen

Comisia Europeană a aprobat aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen, la şase ani după ce statul din Balcani a devenit membru al Uniunii Europene, informează Euronews.

Astfel, după patru ani de evaluări, Comisia a ajuns la concluzia că Zagrebul îndeplineşte toate condiţiile pentru a face parte din Schengen. Printre condiţiile impuse statelor membre pentru aderarea la Schengen se numără securizarea frontierelor, un subiect delicat la nivel european după 2015, ca urmare a crizei refugiaţilor.

„Spaţiul Schengen vine cu libertăţi şi privilegii, dar şi cu mari responsabilităţi”, a spus comisarul european pentru Migraţie şi Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos. „Aderarea Croaţiei, dar şi a Bulgariei şi României este importantă, date fiind provocările de securitate şi migraţie din ziua de azi”, a adăugat oficialul, citat de Mediafax.

Euronews notează că decizia Comisiei Europene poate fi privită ca o „lovitură” pentru România şi Bulgaria, ţări care deşi au aderat la Uniunea Europeană cu şase ani înaintea Croaţiei, încă nu au primit undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen.

„Pentru Croaţia nu este doar o satisfacţie. Este un angajament. Trebuie să lucrăm pentru a depăşi problemele cu care ne confruntăm”, a declarat europarlamentarul croat Tonino Picula.

Cu toate acestea, nu toţi membrii Parlamentului European sunt de acord cu decizia Comisiei. „Sunt dezamăgită. Cred că este o decizie politică şi regret că nu putem discuta subiectul cu noua Comisie. Nu avem un Spaţiu Schengen funcţional în acest moment. Această decizie este greşită”, a declarat socialista Tanja Fajon, europarlamentar din Slovenia. De altfel, Slovenia s-a opus în repetate rânduri aderării Croaţiei la Schengen.

După recomandarea Comisiei Europene, Croaţia va putea intra oficial în Spaţiul Schengen doar după ce toate statele membre vor aproba aderarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *