România, datoare pe 10 generații: Deși am ajuns la 140 de miliarde de euro datorie, Guvernul mai vrea să ia încă 4 miliarde credit de la BEI

România vrea să solicite Băncii Europene de Investiţii (BEI) un împrumut de aproximativ 4 miliarde euro pentru a acoperi parţial finanţarea publică naţionale necesară unor investiţii incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

În acelaşi timp, Guvernul a alocat 10 miliarde de euro prin hoția pndl, bani care ajung direct în buzunarele largi ale baronilor locali și alea firmelor de casă.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un memorandum în acest sens, transmite Executivul. Este vorba despre un acord de principiu privind contractarea unei asistenţe financiare rambursabile de la Banca Europeană de Investiţii, în vederea acoperirii parţiale a finanţării publice naţionale necesare implementării unor reforme şi investiţii cuprinse în PNRR.

„Prin Memorandum, se stabileşte acordul de principiu al Guvernului privind contractarea unei asistenţe financiare rambursabile de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), conform legislaţiei privind datoria publică, în vederea acoperirii parţiale a finanţării publice naţionale necesare implementării unor reforme şi/sau investiţii cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Valoarea sprijinului financiar necesar solicitat BEI este de aproximativ 4 miliarde Euro pentru o serie de investiţii din sectoarele transporturi (rutier, feroviar, metrou) şi sănătate, incluse în PNRR”, menţionează sursa citată de Agerpres.

Datoria externă totală a României a crescut cu 5,81 miliarde euro în primele şapte luni ale anului, la 140 miliarde euro. La 31 iulie, datoria administraţiei publice a fost de 57 miliarde euro. Datoria externă totală a României, publică şi privată, a crescut în perioada ianuarie-iulie 2022 cu 5,81 miliarde de euro, la 140,4 miliarde euro, din care datoria administraţiei publice s-a ridicat la 57,1 mld. euro, în scădere cu 1,6 mld. euro faţă de nivelul atins la 31 decembrie 2021, arată datele publicate marţi de BNR, citate de ZF, conform Mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.