România penalilor: Mafia lemnului are emisiune la Televiziunea Publică pe banii proștilor cărora le defrișează pădurile

„Iubesc pădurea şi sunt îndrăgostit de lemn”. Sub acest titlu, TVR 2, televiziune finanţată cu bani publici, difuzează de câteva luni, în fiecare sâmbătă, o rubrică de reportaje despre industria lemnului, scrie platforma de investigaţii Rise Project.

Rolul de reporter e asumat deseori de Cătălin Tobescu, preşedintele Prolemn, organizaţie neguvernamentală finanţată de marii procesatori de lemn – unii acuzaţi sau sancţionaţi chiar pentru comerţ cu lemn tăiat ilegal. Tobescu apare alături de intervievaţi discutând despre chestiuni tehnice şi plusvaloarea pe care companiile respective o aduc economiei naţionale.

Alteori, rolul este preluat de către Răzvan Petrişor, jurnalist TVR şi realizatorul proiectului de televiziune.

Rise Project a încercat să afle de la TVR dacă rubrica respectivă, realizată de Răzvan Petrişor, a fost sau nu sponsorizată, însă jurnaliştii nu au primit niciun răspuns.

Într-un punct de vedere trimis SRTv, realizatorul Răzvan Petrişor a susţinut că emisiunea nu a avut un buget de producţie alocat de televiziunea publică şi că filmările au fost realizate în timpul său liber.

„Mi-au spus că mă pot ajuta şi cu ilustraţie proprie. Am convenit verbal, prin gentlemen agreement, să mă ajute cu documentarea, cu ilustraţie, cu identificarea unor silvicultori de la stat şi de la ocoale private, cu industriaşi şi mobilişti care folosesc doar lemn recoltat legal şi care respectă toată legislaţia naţională şi internaţională în domeniu, neavând niciodată vreun conflict cu legea în acest sens. PROLEMN nu a intervenit sub niciun aspect în conceptul editorial al rubricii, ea fiind strict un demers jurnalistic personal, ca Jurnalist senior TVR”.

Reporterii RISE Project au descoperit că, în timp ce Răzvan Petrişor realiza materialele video, care ulterior au fost difuzate de TVR, soţia lui primea bani, prin intermediul firmei Imediat Vision SRL, de la asociaţia Prolemn. Anul trecut, asociaţia a virat către acest SRL peste 65 de mii de lei, echivalentul a 13.000 de euro. Imediat Vision SRL are ca activitate principală servicii de reprezentare media. A raportat la Ministerul Finanţelor, în 2020, încasări de doar 645 de lei şi un singur angajat.

Contactat telefonic, realizatorul TVR a susţinut că nu ştie ce servicii a prestat firma soţiei sale în schimbul celor 13.000 de euro. Ne-a spus şi că nu el a ajutat-o să intre în legătură cu asociaţia industriei de prelucrare a lemnului.

Nicio întrebare însă despre acuzațiile privind procesarea de lemn tăiat ilegal sau despre sancțiunile și investigațiile penale în care sunt sau au fost vizate aceleași companii promovate în seria TV.

HS BACO Panels, una dintre cele șase unități de producție ale grupului Holzindustrie Schweighofer, apare într-un astfel de episod.

Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer sunt investigați de procurorii antimafia pentru tranzacții cu lemn tăiat ilegal, iar controalele realizate, în 2015, de Ministerul Apelor și Pădurilor arată că în jurul fabricii de la Sebeș se dezvoltase un mecanism ilegal:

„Din cazurile prezentate rezultă suspiciunea că personalul silvic de la unele structuri silvice autorizate, unii reprezentanții ai HSR Sebeș (filiala Holzindustrie-nn) din teritoriu și unele societăți comerciale care prestează servicii de exploatare sau furnizează material lemnos HSR Sebeș, pun la dispoziția acestei societăți material lemnos fără proveniență legală, pe o filieră care să dea o aparență de legalitate la punerea în valoare a masei lemnoase” (extras din raportul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor).

Anul trecut, compania Holzindustrie Schweighofer (redenumită, între timp, HS Timber Production) a primit o amendă istorică pentru industria lemnului de la Consiliul Concurenței: peste 10 milioane de euro. Investigația urmărise practicile anticoncurențiale în derularea de licitații pentru achiziția de masă lemnoasă. De altfel, companiei i-au fost confiscate, în ultimii ani, mai multe garnituri de tren încărcate cu lemn, pe motiv că nu dețineau documente legale.

Pe larg ancheta Rise Project.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *