România sare în ajutorul Greciei unde incendiile au provocat 79 de morți și aproape 200 de răniți

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat miercuri că două aeronave urmează să decoleze miercuri de pe Baza 90 în sprijinul autorităţilor din Grecia, ţară care se confruntă cu un val de incendii ce au provocat 79 de morți și aproape 200 de răniți.

Potrivit MApN, cele două aeronave vor decola în jurul orei 10,00. Este vorba despre o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, şi despre un aparat de zbor C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale în cadrul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, care coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că până în momentul de faţă nu sunt informaţii potrivit cărora ar fi cetăţeni români printre victimele incendiilor de vegetaţie din Grecia. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a adăugat că MAE ţine legătura în permanenţă cu autorităţile elene.

Pompieri continuau miercuri să caute persoane blocate în case sau maşini carbonizate în împrejurimile staţiunilor balneare Mati şi Rafina, la est de Atena, devastate de incendii soldate cu 79 de morţi şi 187 de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ oficial, relatează AFP.

Grecia, care a activat mecanismul european de protecţie civilă, primit ajutor – mai ales mijloace aeriene – din partea Spaniei, Franţei, Israelului, Bulgariei, Turciei, Italiei, Macedoniei, Portugaliei şi Croaţiei, iar mesaje de condoleanţe curgeau din străinătate.

”Comisia Europeană (CE) nu-şi va precupeţi eforturile în ajutorarea Greciei”, a anunţat pe Twitter preşedintele Jean Claude-Juncker.

”Durerea sinistraţilor ne afectează pe toţi”, i-a transmis cancelarul german Angela Merkel într-o telegramă lui Tsipras.

Papa şi-a exprimat ”tristeţea profundă”, iar secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi-a exprimat ”solidaritatea” Alianţei.

Guvernul a anunţat că se va ocupa de funeralii şi va adopta măsuri fiscale în favoarea sinistraţilor. Parchetul a deschis o anchetă cu rivire la cauzele incendiilor.

Înainte să izbucnească o polemică pe tema reacţiei aparatului de stat, Guvernul a subliniat că s-a confruntat cu un fenomen ”extrem”, ”asimetric”, potrivit lui Tsipras.

Dimitris Tzanakopoulos a dezvăluit că au existat ”15 puncte de plecare simultane pe trei fronturi diferite” în Atica.

Statele Unite au împrumutat o dronă în vederea survolării regiunii şi ”observării şi detectării oricărei activităţi suspecte”, a adăugat el.

Catalogat drept o ”tragedie naţională” de presa elenă, dezastrul a avut loc luni după-amiaza, după ce incendiul a izbucnit pe muntele din apropierea Pendeli şi a fost alimentat de rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră, răspândindu-se rapid şi invadând Mati, la 40 de kilometri Atena, şi arzând sute de locuinţe.

Rezidenţii au fugit panicaţi către plaja din apropiere, unde mai mulţi dintre ei au fost nevoiţi să rămână timp de mai multe ore în apă, pentru a se salva.

Ţara s-a aflat sub şocul unor descoperiri macabre marţi, mai ales a descoperirii pe acelaşi teren a 26 de persoane carbonizate, inclusiv ”copii mici”.

”Ele au fost găsite înlănţuite în grupuri, într-o ultimă încercare de a se proteja”, a povestit un salvator, Vassilis Andriopoulos.

”Am văzut flăcările în faţa ferestrei hotelului, am crezut că va exploda”, a povestit Alina Marzin, în vârstă de 20 de ani, o turistă din Wuppertal (Germania) care se afla în Hotelul Capo Verde la Mati, luni seara, împreună cu părinţii şi fratele său.

Ei au fost evacuaţi câteva ore mai târziu şi transferaţi în portul Rafina, la bordul unor nave de patrulare aparţinând Poliţiei Portuare.

Aproximativ 100 de pompieri, ajutaţi de poliţie şi zeci de voluntari au continuat marţi să caute eventuale victime în această zonă din Atica cuprinsă de flăcări.

Pompierii au primit ”zeci de apeluri” de la persoane aflate în căutare unor rude, potrivit unei purtătoare de cuvânt a serviciului, Stavroula Maliri.

Sute de ingineri de la Ministerul Transporturilor şi din regiune au început să înregistreze pagubele.

”Mă tem că ar putea să existe alte victime şi dispăruţi, mai ales persoane în vârstă”, a declarat pentru AFP un consilier municipal din Rafina, Myron Tsagarakis.

Premierul Tsipras spune că incendile ar fi fost declanșate intenționat

”Astăzi Grecia este în doliu”, a declarat premierul Alexis Tsipras, anunţând, într-un discurs televizat către naţiune, trei zile de doliu naţional. Steagurile vor rămâne în bernă până vineri.

Premierul Tsipras a lansat o ipoteză şocantă: focurile ar fi fost puse intenţionat. Oricât ar părea de greu de crezut, sunt semne de întrebare — luni, 15 incendii au izbucnit aproape simultan în jurul Atenei, transmite Deutsche Welle.

„Sunt realmente îngrijorat de izbucnirea în paralel a acestor focuri”, a declarat premierul Alexis Tsipras, citat de sursa menționată.

De menționat însă și un aspect care pune „teoria conspirației” într-o altă lumină: pe de-o parte incendiile de vegetație nu sunt neobișnuite pentru Grecia, iar pe de altă parte, anul trecut, la jumătatea lui august, când s-au înregistrat câteva incendii, reprezentanți a guvernului au făcut aceiași acuzație — foc pus intenționat.

„Focul a fost intenționat pentru a discredita (guvernul) Syriza”, declara atunci ministrul Justiției Stavors Kontonis, citat de presă. La fel, și atunci era vorba de 15 focuri apărute simultan, dar era menționată zona Zakynthos.

Preşedinţia elenă a anulat festivităţi în vederea sărbătoririi, marţi, a întoarcerii la democraţie în Grecia, în iulie 1974. Ministerul Finanţelor a deblocat 20 de milioane de euro ”pentru a aborda nevoi iminente ale primăriilor şi cetăţenilor afectaţi”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a anunţat exonerări de la taxa funciară pe 2018 a cetăţenilor şi familiilor afectate, dar şi indemnizaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *