România și alte nouă state europene, plus Canada și SUA, condamnă anexarea Crimeii și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

România, alături de zece state europene, plus Canada, promit că nu vor uita de peninsula Crimeea și vor continua să condamne agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei . Și departamentul de stat al SUA a transmis mesaj dur la adresa Moscovei, la 5 ani de la anexarea Crimeii.

Canada și zece state europene, inclusiv România, promit că nu vor uita de peninsula Crimeea, vor continua să condamne agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și, totodată, cer Kremlinului să-i elibereze pe marinarii ucraineni reţinuţi de forţele ruse în strâmtoarea Kerci, într-un editorial publicat de „The Guardian“ și semnat de o scrisoare semnată de de miniștrii de externe din Marea Britane, Ucraina, Canada, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, România, Suedia și Danemarca.

„Anexarea ilegală a Crimeei – act condamnat de comunitatea internațională – a pus în pericol sistemul bazat pe reguli internaționale. „Referendumul” ilegitim din Crimeea din 16 martie 2014 a fost considerat ilegal și nevalabil de către comunitatea internațională. În ultimii cinci ani, această comunitate a cerut, în termeni cei mai puternici, refacerea integrității teritoriale a Ucrainei. Sancțiunile și politica de nerecunoaștere ale statelor membre UE, NATO și G7 reflectă eforturile noastre comune și refuzul nostru de a accepta că ocuparea ilegală a oricărui teritoriu al unei țări suverane poate deveni normă în secolul XXI.

Misiunea Organizației Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului și alte organizații internaționale au raportat grave încălcări ale drepturilor omului în Crimeea împotriva minorității etnice tătare, a etnicilor ucraineni, a minorităților religioase ortodoxe non-ruse și a activiștilor societății civile. Arestările și detențiile arbitrare, disparițiile forțate, relele tratamente și tortura și cel puțin o executare extrajudiciară au fost documentate. Un număr mare de prizonieri politici și deținuți care își așteaptă procesul au fost transferați din Crimeea în Federația Rusă, în ciuda faptului că această practică este strict interzisă de dreptul umanitar internațional“, se arată în editorialul semnat de cei 11 minștri de externe.

„Evenimentele care au avut loc în Crimeea în urmă cu cinci ani ne-au arată încă o dată că trebuie să fim pregătiți să apăram dreptul internațional, securitatea individuală și colectivă”, au atras atenţia diplomaţii, subliniind că, pentru asigurarea unei securităţi comune, este necesară continuarea asistenței acordate Ucrainei.

„Acordarea de asistență și sprijin Ucrainei este o necesitate pentru securitatea ucraineană, care este legată de securitatea întregii Europe” – menţionează miniştrii de externe semnatari ai articolului din The Guardian. Diplomaţii consideră că este nevoie de o consolidare a rezistenței societății civile din țările lor la diverse forme de atacuri și intervenții externe. „Cu sprijinul partenerilor, Ucraina a făcut progrese reale în această direcție în ultimii cinci ani, iar celelalte țări europene au învățat din experiența ucraineană și lucrează pentru a-și consolida propria rezistență” – se mai arată în editorial. Miniştrii semnatari ai materialului din The Guardian mai susţin că au drept scop „readucerea stabilităţii în spațiul euroatlantic”.

„Nu vom renunţa la politica de nerecunoaștere în cazul anexării ilegale a Crimeii și vom continua să condamnăm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în cele mai aspre formulări. Nu vom uita niciodată și nu vom abandona Crimeea” – au promis Edgars Rinkēvičs (Letonia), Pavlo Klimkin (Ucraina), Sven Mikser (Estonia), Linas Linkevičius (Lituania), Jacek Czaputowicz (Polonia), Margot Wallström (Suedia), Anders Samuelsen (Danemarca), Chrystia Freeland (Canada), Teodor Meleşcanu (România), Jeremy Hunt (Marea Britanie), Tomáš Petříček (Cehia).

Departamentul de Stat al SUA, mesaj dur la adresa Rusiei la 5 ani de la anexarea Crimeii

La cinci ani de la anexarea Crimeii de către Rusia, și Departamentul de Stat al SUA a transmis un mesaj dur la adresa Rusiei, în care precizează că Peninsula Crimeea aparține statului ucrainean.

Cu cinci ani în urmă, ocupația Rusiei de peninsula Crimeea a provocat o escaladare a agresiunii rusești, se arată în comunicatul Departamentului de Stat american.

Rusia a încercat să schimbe ordinea internațională, a subminat libertățile fundamentale ale omului și a slăbit securitatea noastră comună. Lumea nu a uitat minciunile cinice pe care Rusia le-a angajat pentru a-și justifica agresiunea și pentru a-și masca încercarea de anexare a teritoriului ucrainean.
Utilizarea forței de către Rusia a unui vecin pașnic nu trebuie să fie tolerată de state cu reputație.

Statele Unite își reiterează poziția neclintită: Crimeea este Ucraina și trebuie returnată controlului Ucrainei. SUA rămân îngrijorate de înrăutățirea represiunii regimului de ocupație al Rusiei în Crimeea. În ultimii cinci ani, autoritățile de ocupație rusești s-au angajat într-o serie de abuzuri, într-o campanie care are rolul de a elimina orice opoziție față de controlul asupra Crimeei.

Ca parte a acestei campanii, Rusia a reținut în mod arbitrar și a condamnat în mod abuziv pe cei care s-au opus pașnic față de ocupație și, în unele cazuri, a folosit forța pentru a elimina orice opoziție față de ocuparea Crimeii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *