România, somată de CEDO să răspundă la 4 întrebări legate de revocarea lui Kovesi!

Procesul Kovesi împotriva României cu privire la revocarea sa din funcția de șef al DNA a devenit public pe portalul Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Dacă România nu se înțelege cu Laura Codruța Kovesi până în luna martie, va începe procesul propriu-zis după ce cauza a fost admisă de principiu.

Plângerea a fost depusă pe 28 decembrie, Laura Codruța Kovesi denunţând faptul că nu ar fi beneficiat de dreptul de apărare în ţară, ca urmare a demiterii din funcţia de la DNA. Pe data de 30 ianuarie a fost comunicat cazul autorităţilor române, urmând să înceapă judecata propriu-zisă.

Guvernul are la dispoziţie o lună să propună o soluţie amiabilă, în caz contrar beneficiind de alte şase săptămâni pentru a-şi formula apărarea.

1. Este articolul 6, alin. 1 al Convenţiei sub latura sa civilă aplicabilă în cazul de faţă (vezi Baka v. Ungaria, nr. 20261/12, 23 junie 2016)?

2. Dacă da, solicitantul a avut acces la o instanţă care să determine drepturile sale civile şi obligaţiile în legătură cu demiterea din poziţia de procuror-şef al DNA, în acord cu Articolul 6, alin. 1 al Convenţiei?

3. În perspectiva acuzaţiilor soliciantului că demiterea sa a fost rezultatul unor opinii exprimate public din postura sa profesională, i-a fost limitat dreptul la libertatea de exprimare, în sensul Articolului 10, alin. 1 din Convenţie? Dacă dacă, respectiva limitare era prevăzută de lege şi necesară în sensul Articolului 10, alin. 2?

4. Solicitatul a avut la dispoziţie o cale de atac domestică înainte de a se adresa Curţii, aşa cum prevede Articolul 12 din Convenţie?

Laura Codruța Kovesi a făcut plângerea la CEDO în nume personal, arătând că dorește ca situația sa să nu creeze un precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.