România, SOMATĂ de Comisia Europeană!

Comisia Europeană a decis astăzi să trimită Estoniei şi României scrisori de punere în întârziere cu privire la deficienţele legate de transpunerea normelor Uniunii Europene privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (Directiva 2012/19/UE), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Deşeurile de echipamente electrice şi electronice, cum ar fi computerele, televizoarele, frigiderele şi telefoanele mobile, reprezintă fluxurile de deşeuri cu cea mai rapidă creştere din UE şi se preconizează că vor creşte la peste 12 milioane de tone până în 2020.

În cazul în care nu sunt gestionate în mod corespunzător, aceste deşeuri pot provoca probleme de sănătate şi de mediu majore datorită conţinutului lor de substanţe periculoase.

Estoniei i se trimite o scrisoare din cauza deficienţelor care includ definiţii incomplete ale termenilor-cheie, lipsa de claritate în ceea ce priveşte obligaţiile care le revin producătorilor, precum şi nesolicitarea de dovezi pentru cazul în care deşeurile de echipamente electrice şi electronice sunt exportate în ţări din afara UE.

Comisia trimite României o scrisoare de punere în întârziere din cauza unor dispoziţii inexacte şi a unei reflectări incomplete a legislaţiei UE, a unor inconsecvenţe în ceea ce priveşte centrele de colectare şi a absenţei unei dispoziţii specifice care să impună ca toate deşeurile de echipamente electrice şi electronice colectate separat să fie tratate în mod corespunzător.

Estonia şi România au la dispoziţie două luni pentru a răspunde, în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *