Românii pot învăța de la sloveni cum să conviețuiască pașnic cu urșii

Întâlnirea cu ursul nu mai este o raritate în Arcul Alpin al Sloveniei, iar autorităţile de la Ljubljana au luat mai multe măsuri pentru uşurarea convieţuirii între acest animal şi om care pot inspira şi autoritățile din România, unde la fel sunt mulți urși, scrie agenția France Presse.

În pragul dispariţiei, într-o vreme, urşii sălbatici ai Sloveniei s-au înmulţit spectaculos în ultimii zece ani, ajungând la aproximativ o mie într-o ţară de puţin peste 2 milioane de locuitori. Cu toate că întâlnirea cu acest animal sălbatic nu mai este o raritate, un sondaj arată că peste 60% dintre sloveni sunt de acord cu prezenţa acestora în pădurile lor.

„Când întâlneşti un urs, e bine să-ţi vezi de treaba ta. Nu există niciun pericol. Şi ursul preferă să bată în retragere“, spune liniştit Ljubo Popovici, un pensionar de 67 de ani din Banja Loka, un sat din sudul Sloveniei. „Nu-mi pot imagina această pădure fără urşi. Ei fac mediul mai sălbatic (…), aşa cum era acum câteva sute sau mii de ani“, completează Miha Mlakar, un bărbat de 33 de ani care a renunţat la puşcă şi s-a dotat cu un aparat de fotografiat pentru a-i „vâna“. În pofida înmulţirii urşilor, autorităţile slovene nu au înregistrat „incidente grave“ în urma contactelor lor cu oamenii, scrie AFP.

„Suntem foarte activi în termeni de prevenţie“, explică Rok Cerne, responsabil de fauna sălbatică în cadrul Regiei Slovene a Pădurilor. În primul rând, autorităţile slovene au pus în aplicare o măsură menită să-i descurajeze pe urşi să caute prin pubele.

În localităţile expuse, pubelele din plastic au fost înlocuite cu containere din metal şi închise. În al doilea rând, statul a decis să-i subvenţioneze cu 80% pe crescătorii de animale care îşi instalează garduri electrice şi să le compenseze pierderile, dacă e cazul. În al treilea rând, a încurajat formarea de grupuri speciale de intervenţie.

„Dacă un urs își face o obișnuință să vină într-un oraş, autoritățile îl relochează în alt loc“, precizează Rok Cerne. În cele din urmă, metoda slovenă nu exclude vânarea acestora. Autorităţile slovene au în vedere vânarea a 200 de urşi în acest an, dublu faţă de anul trecut.

Această combinaţie de măsuri s-ar putea aplica și în România, unde turiştii străini au şanse reale să surprindă un urs vizitând un sat din Carpaţi, notează AFP. România are aproximativ 6.000 de urşi, adică 60% din totalul acestora din Europa, iar prezenţa lor a devenit un motiv de îngrijorare pentru unii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *