Românilor le va fi interzis să se debranșeze de la RADET

 

 

 

Potrivit unui proiect de lege adoptat marți de Camera deputaților, românilor le va fi interzis să se debranșeze de la sistemele centralizate de încălzire.

 

”Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, se arăta în proiectul respectiv.

După ce a trecut de Camera Deputaților, care este for decizional, proiectul va merge la președintele României, Klaus Iohannis, pentru promulgare. Acesta poate decide fie să îl retrimită în Parlament pentru dezbateri, fie să îl atace la Curtea Constituțională. De asemenea, opoziția ar putea ataca legea la CCR la rândul său.

Capitala, ținta acestei legi

 

Bucureștiul pare să fie miza acestei legi pentru că aici există cea mai mare regie de termoficare din țară, dar și foarte mulți consumatori care și-au instalat centrale proprii. Atât Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET), cât și Electrocentrale București – producătorul de apă caldă și căldură al Capitalei, sunt în insolvență din 2016.

Se reduce TVA la apă caldă și căldură

Potrivit aceluiași proiect de lege,  TVA pentru căldură și apă caldă se reduce de la 19% la 5%, ceea va duce la reducerea prețului final, însă cel mai probabil autoritățile vor majora prețul agentului termic cu diferența, după cum s-a mai procedat și în alte cazuri.

De asemenea, este obligatorie montarea de contoare individuale pentru toate apartamentele legate la sisteme centralizate până la 31 decembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *