Romi de origine română, ținta știrilor false în Franța. Bătuţi după ce au fost acuzaţi că fură copii în periferiile Parisului

Zvonuri despre copii răpiţi de români, la bordul unei camionete, au inflamat reţelele sociale provocând o adevărată psihoză în periferiile Parisului. Ştirile false au stârnit un val de agresiuni rasiste mai ales împotriva romilor români, instalaţi în Ile-de-France. Complotiştii decid să-şi facă dreptate singuri, acuzând autorităţile, care dezmint informaţiile conform cărora nu-şi fac treaba.

20 de persoane au fost arestate şi plasate în custodia poliţiei în noaptea de luni, 25 martie, în Seine-Saint-Denis, după ce au comis violenţe împotriva romilor români care au devenit ţinta zvonurilor de pe reţelele sociale.

„Părinţi, fiţi vigilenţi şi acordaţi atenţie copiilor dvs peste tot în Paris şi suburbii”, este alerta dată printr-o postare care circulă pe Facebook, persoana care a distribuit-o explicând că presupusele valuri de răpiri ţintesc copii sau femei tinere pentru trafic de organe şi reţele de prostituţie.

Poliţia este acuzată că primeşte zeci de telefoane şi denunţuri, însă nu dă curs anchetei. Jurnaliştii sunt insultaţi pentru că ignoră informaţii de interes general, ceea stârneşte indignarea populaţiei, cei mai radicalizaţi organizându-se în grupări care se năpustescasupra românilor din perfierii, mai ales asupra celor care mai au şi nenorocul să conducă o camionetă înmatriculată în România, cu precădere albă.

Prefectura poliţiei a denunţat informaţia falsă, îndemnând cetăţenii, într-o postare pe Twitter, să înceteze transmiterea de mesaje nefondate care instigă la violenţă:

„O furgonetă albă circulă între oraşele Nanterre şi Colombes pentru a răpi femei tinere. În urma răspândirii acestui zvon pe reţelele sociale, 2 persoane au fost acuzate şi linşate pe nedrept. Nu transmiteţi aceste informaţii false.”

Poliţia a raportat cum 20 de tineri din Colombes (oraş din departamentul Hauts-de-Seine) au atacat, sâmbătă, 16 martie, două persoane care au fost scoase cu forţa din camioneta lor albă şi agresate sălbatic. Ei au reuşit să se elibereze şi să se refugieze în holul unui imobil din apropiere, cerând ajutor forţelor de ordine. Agresorii au dat foc camionetei şi au filmat scena.

Pompierii şi poliţiştii ajunşi la faţa locului au fost întâmpinaţi cu proiectile şi au fost nevoiţi să utilizeze dispozitive din dotare pentru a calma spiritele. Cei doi bărbaţi care au căzut pradă violenţelor rasiste au fost spitalizaţi. Ei nu au depus plângere, informează Le Parisien.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *