Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, a renunţat la tranzacţiile în dolari în favoarea celor în euro

Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, a trecut în totalitate de la contracte în dolari la contracte în euro, pentru a-şi proteja tranzacţiile de sancţiunile Statelor Unite, a declarat joi directorul general al grupului, Igor Secin, transmite Reuters.

Trecerea la tranzacţiile în euro este văzută ca parte a unei strategii mai ample a Rusiei de a-şi reduce dependenţa faţă de dolar, dar este improbabil ca schimbarea să crească rolul euro pentru Rusia, având în vedere dobânzile negative practicate de Banca Centrală Europeană (BCE).

”Toate contractele noastre de export sunt deja implementate în euro, iar potenţialul de a lucra cu moneda europeană este foarte ridicat”, a declarat Secin la un forum economic din oraşul italian Verona.

”În prezent este o măsură forţată, pentru a proteja compania de impactul sancţiunilor Statelor Unite”, a spus acesta.

Reuters a relatat la începutul acestei luni că Rosneft a stabilit ca euro să fie moneda utilizată în toate contractele noi de export.

Washingtonul a avertizat că va impune sancţiuni împotriva Rosneft din cauza operaţiunilor grupului din Venezuela, măsură considerată ilegală de către Rosneft.

Statele Unite au impus Moscovei o serie de sancţiuni financiare şi economice, din cauza rolului jucat în criza ucraineană şi a amestecului în alegerile americane. Rusia neagă aceste acuzaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *