Rovana Plumb nu vrea referendum în ziua europarlamentarelor, dar este legal și nu are de ales

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, s-a declarat împotriva organizării unui referendum fix pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare. Însă, demersul organizării referendumului pe Justiție este perfect legal, așa că se pare că Plumb nu are de ales.

„Cred că alegerile europarlamentare de anul acesta sunt mai importante decât oricând. Cunosc decizia Curţii Constituţionale, din punctul meu de vedere, în ziua alegerilor pentru Parlamentul European nu ar trebui să mai fie în desfăşurare şi un referendum pe orice temă, de orice fel. Nu comunic punctul de vedere al PSD, din punctul meu de vedere, ziua de 26 mai trebuie să fie ziua alegerilor pentru Parlamentul European, fără alt tip de manifestări politice sau referendum. (…) Consider că, atâta timp cât România este o ţară pro-europeană şi PSD este cel mai pro-european partid, cred că trebuie să lăsăm ziua de 26 mai, ziua în care românii să îşi pună votul pe cei care într-adevăr sunt patrioţi şi pe cei care vor reprezenta cu cinste România în Parlamentul European. Cred că temele pe care ar trebui să le abordăm sunt cele europene”, a declarat  Plumb, în cadrul unei conferințe de presă.

Asta în condiții în care președintele României, Klaus Iohannis, a început deja să lucreze la strategia pentru declanșarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai. Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al președintelui, fără ca Guvernul sau Parlamentul să poată interveni.

Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale, iar decizia ca acesta să aibă loc  pe data de 26 mai  a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *