Rusia acuză Ucraina de încălcarea Tratatului de prietenie și parteneriat

Ministerul rus al Afacerilor Externe a transmis Ucrainei o notă prin care sunt enumerate încălcările prevederilor Tratatului de prietenie şi parteneriat ruso-ucrainean, comise de autorităţile de la Kiev, anunţă MAE al Rusiei, pe site-ul instituţiei.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a menţionat în notă că Ucraina a încălcat în special Articolul 6 al Tratatului de prietenie şi parteneriat, în care părţile se angajează şi îşi asumă responsabilitatea „de a nu semna cu terţe state alte tratate îndreptate împotriva celeilalte părţi, de a respecta integritatea teritorială şi obligaţia reciprocă de a nu folosi propriul teritoriu în detrimentul securităţii celeilalte părţi”.

După cum au indicat cei din Ministerul rus al Afacerilor Externe, Ucraina a mai încălcat articolul potrivit căruia părţile garantează şi protejează „identitatea etnică, culturală, lingvistică și religioasă a minorităților naționale pe teritoriul său”.

Totodată, Ministerul rus al Afacerilor Externe a adresat un apel autorităţilor de la Kiev, prin care le cere acestora „să respecte, prin fapte, şi nu doar în vorbe, angajamentele asumate la nivel bilateral şi internaţional”.

Pe 10 decembrie, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko a semnat legea privind încetarea valabilităţii Tratatului de prietenie şi parteneriat cu Rusia. Ministerul rus al Afacerilor Externe a catalogat decizia autorităţilor de la Kiev de a denunţa Tratatul de prietenie şi parteneriat cu Rusia drept o greşeală.

De asemenea, MAE al Ucrainei urma să informeze ONU, OSCE şi alte organizaţii internaţionale privind decizia Ucrainei de a pune capăt Tratatului de prietenie cu Federaţia Rusă şi de a explica motivele acestui gest. Acest tratat stipulează principiul Parteneriatului strategic între Ucraina şi Rusia, recunoaşterea inviolabilităţii frontierelor existente, respectarea integrităţii teritoriale şi obligaţia reciprocă de a nu folosi propriul teritoriu în detrimentul securităţii celeilalte părţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *