Rusia, acuzată Marea Britanie și Australia că se află în spatele atacurilor cibernetice globale

Marea Britanie a acuzat Serviciul rus de Informaţii Militare că a condus o serie de atacuri cibernetice care au avut ca scop subminarea democraţiilor occidentale, prin semănarea confuziei în toate domeniile, de la sport la transport şi alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, relatează Reuters.

Într-o evaluare britanică bazată pe activitatea Centrului Naţional de Securitate Cibernetică ​​(CNSC), Serviciul de Informaţii Militare ruseşti (GRU) a stat în spatele mai multor atacuri cibernetice, folosind o reţea de hackeri pentru a răspândi confuzie în întreaga lume.

GRU, a afirmat Marea Britanie, a fost aproape sigur în urma atacurilor din 2017 ale BadRabbit şi ale Agenţiei Mondiale Anti-Doping din 2017, a hack-ului Comitetului Naţional Democrat (DNC) în 2016 şi a furtului de e-mailuri de la un post de televiziune din Marea Britanie în 2015.

Ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a declarat că „acest fel de comportament demonstrează dorinţa lor de a opera fără să ţină cont de dreptul internaţional sau de normele stabilite şi de a acţiona cu un sentiment de lipsă de vinovăţie şi fără să se ia în calcul consecinţele”, a declarat şeful diplomaţiei de la Londra într-un comunicat.

„Mesajul nostru este clar”, a adăugat ministrul. „Împreună cu aliaţii noştri, vom descoperi şi vom răspunde la tentativele GRU de a sabota ordinea internaţională”, a continuat el.

Aceste atacuri cibernetice, defăşurate „la întâmplare şi fără lege şi credinţă”, au „afectat cetăţeni în numeroase ţări, printre care Rusia, şi a costat milioane de lire economiile naţionale”, a adăugat Jeremy Hunt.

Printre atacurile identificate de NCSC figurează mai ales cele împotriva Partidului Democrat din SUA, preludiu la scandalul ingerinţei ruse în prezidenţiale americane din 2016 şi pentru care GRU a fost deja acuzat de Washington.

Deşi mai puţin cunoscut decât KGB-ul de odinioară puternic al Uniunii Sovietice, serviciul militar de informaţii al Rusiei a jucat un rol major în unele dintre cele mai importante evenimente ale secolului trecut, de la criza rachetelor cubaneze până la anexarea Crimeei.

Figurează, de asemenea, scurgerile de documente confidenţiale ce au urmat atacurilor cibernetice împotriva bazei de date a Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) sau împotriva aeroportului din Odesa, în Ucraina.

Potrivit unei surse guvernamentale britanice, GRU este asociat cu mai multe nume de hackeri cunoscuţi şi frecvent prezentaţi ca apropiaţi ai autorităţilor ruse, ca „Fancy Bear“, „Sandworm“, „Strontium“, „APT 28“, „CyberCaliphate“, „Sofacy“, „BlackEnergy Actors“, diferite nume sub care se ascunde uneori o singură şi acceaşi entitate.

„Ţinând cont de nivel înalt de încredere al acestei evaluări şi de context, guvernul britanic este de părere că guvernul rus – Kremlinul – este responsabil”, a adăugat această sursă.

Australia s-a alăturat Londrei, denunţând ca inaccptabile atacurile cibernetice ruse.

”Armata rusă şi braţul său din informaţii, GRU, este vinovată de această activitate cibernetică rîuvoitoare”, a declarat joi Guvernul australian.

Canberra aprecizează că a ajuns la această concluzie în urma unor consilii ale agenţiilor australiene de informaţii şi în consultare cu aliaţii săi.

Premierul Scott Morrison şi ministrul de Externe Marise Payne au anunţat că impactul asupra Australiei al acestor atacuri nu este semnificativ şi au apreciat că Moscova a ”demonstrat un dispreţ total faţă de acordurile la negocierea cărora a participat”.

”Spaţiul cibernetic nu este «Vestul Sălbatic». Comunitatea internaţională, inclusiv Rusia, a convenit că dreptul internaţional şi normele unui stat responsabil se aplică în spaţiul cibernetic””, au subliniat ei într-un comunicat.

În opinia lui Malcolm Chalmers, de la Royal United Services Institute (RUSI), activităţile GRU ”trec dincolo de spionajul tradiţional pe timp de pace”.

”Ca operaţiuni perturbatoare ce ameninţă viaţa în societăţile ţintite, ele şterg demarcaţia dintre război şi pace”, a apreciat adjunctul directorului grupului britanic de reflecţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *