Rusia, alegeri. Posibilă renumărare a voturilor electronice la Moscova, în urma unor suspiciuni de fraudă

Alegerile parlamentare din Rusia s-au încheiat cu victoria partidului de guvernământ, Rusia Unită, pe fundalul unor acuzații de nereguli pe scară largă. Deși opoziția și observatorii independenți au semnalat destule nereguli, investigate au fost numai unele dintre ele, în pofida imaginilor video publicate pe rețelele de socializare care au arătat că fraudele au fost extinse și nu doar izolate.

Organizația independentă de monitorizare a alegerilor Golos, căreia i sa interzis să observe scrutinul din Rusia cu puțin timp înainte de începerea votului pentru Duma de stat, a estimat că aproximativ o treime din voturile oficiale erau frauduloase – o cifră care ar însemna că jumătate sau mai mult din voturile Rusiei Unite sunt măsluite.

Liderul comunist Ghennadi Ziuganov a atras atenția că în mai toate regiunile Partidul Comunist a fost practic la egalitate cu Rusia Unită , „din Sahalin până în Tomsk“, și că prin urmare discrepanța în rezultatul final nu se justifică decât prin fraudă. Partidul Popular European (PPE), cea mai mare fracțiune de Parlamentul European, a cerut UE să nu recunoască alegerile din Rusia. „Ceea ce s-a petrecut în Rusia în perioada 17-19 septembrie nu a fost alegeri.

Rușilor li s-a luat posibilitatea de a-și spune cuvântul și de a alege în mod liber destinul țării lor. Grupul PPE solicită UE și statelor sale membre să nu recunoască acest vot . PPE reclamă faptul că pe parcursul celor trei zile de vot au fost semnalate numeroase încălcări grave ale regulamentelor. Sistemul de vot electronic nu a avut nici un control independent, iar alegerile s-au desfășurat într-o atmosferă de intimidare și tăcere a oricăror voci critice.

Camera civică a Moscovei (Obşcestvennaia palata) – organism însărcinat cu monitorizarea alegerilor în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) – a agreat o renumărare a voturilor exprimate electronic în capitala rusă după numeroase acuzaţii de fraudă, relatează EFE şi Interfax.

”Am dispus grupului tehnic (al Camerei) să renumere voturile”, a declarat Aleksei Venediktov, şeful comisiei de observatori a entităţii menţionate într-o şedinţă a Camerei civie.

În plus, Venediktov – redactor-şef al postului de radio Eho Moskvî, care deşi aparţine holdingului Gazprom Media, apropiat Kremlinului, are o politică redacţională independentă şi se poziţionează ca un critic al puterii – a propus totodată să fie publicate toate informaţiile referitoare la votul electronic exprimat la Moscova.

El a cerut Comisiei Electorale Centrale (CEC) să păstreze toate documentele tipărite legate de votul electronic pentru a le compara la renumărarea votului online.

Principalele acuzaţii de fraudă legate de votul electronic au venit din partea Partidului Comunist, care şi-a văzut rezultatele scăzând considerabil la Moscova după ce Comisia electorală a adăugat datele de la votul electronic la numărul general de voturi.

Rezultatele votului electronic au fost date publicităţii la Moscova cu întârziere de mai multe ore, ceea ce a alimentat suspiciunile de fraudă.

Deşi o astfel de renumărare s-ar putea efectua la Moscova, Camera Civică a exclus o operaţiune similară în celelalte şase regiuni ruse în care a fost utilizată această modalitate.

”Nu este necesar la nivel federal, întrucât rezultatele au fost publicate rapid şi nu au existat îngrijorări cu privire la posibile manipulări”, a declarat preşedintele comisiei electorale teritoriale a Camerei Civice din Moscova, Ilia Massui.

Potrivit lui Massui, specialist IT şi fost ministru adjunct al comunicaţiilor, toate operaţiunile blockchain de la votarea de la Moscova au fost publicate, iar observatorii tehnici au acces la ele.

Nu se ştie încă dacă o renumărare a voturilor electronice chiar va avea loc, întrucât Comisia Electorală din Moscova (Mosgorizbirkom) a respins posibilitatea unei astfel de acţiuni, informează postul de televiziune independent Nastoiaşcee vremea. Nu s-a vorbit despre o renumărare a voturilor (electronice) propriu-zisă, în principiu, o astfel de chestiune nici nu poate abordată în cadrul legislaţiei actuale, a declarat Dmitri Reut, citat de postul de televiziune menţionat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *