Rusia amenință că ar putea bloca YouTube pe teritoriul său

Rusia amenință că ar putea bloca YouTube pe teritoriul său, dacă gigantul de social media nu se conformează cererii de închidere a canalelor dizidenților.

După ce au etichetat organizația opozantului Aleksei Navalnîi drept „extremistă”, autoritățile ruse au cerut YouTube să închidă cele trei canale de clipuri video pe care publică apropiații dizidentului rus întemnițat, canalele administrate de Leonid Volkov, Gheorghi Alburov și Vladimir Milov.

Aceștia trei difuzează talk-show-uri și analize politice și pot transmite apeluri pentru adunări și manifestații într-un mod cu totul incontrolabil de către regimul lui Putin, deoarece serverele YouTube se află situate în afara Rusiei.

Dar cele trei canalie vizate de Kremlin nici nu sunt măcar cele mai populare și mai urmărite. Există altele, mai importante, precum «Alexei Navalny» și «Navalny Live», adevărate mini-televiziuni autonome, care difuzează mari anchete anticorupție și care au peste șase milioane de abonați. Acestea însă nu sunt însă vizate pentru moment, din motive necunoscute.

În paralel, autoritățile ruse au mai închis și toate site-urile legate de organizația Free Navalny, precum și reprezentanțele regionale ale lui Navalnîi.

Se vede astfel că Roskomnadzor, jandarmul rus al internetului, structura care se ocupă de aplicarea pachetului de legi ale „internetului suveran”, a reușit deja să ajungă să controleze practic totalitatea funcționării internetului în interiorul Rusiei, fiind vorba de serverele situate pe teritoriul Federației, nu însă și giganții rețelelor sociale externe cum este YouTube.

Recent, Rusia a reușit chiar să se deconecteze cu „succes” de la internetul global, în urma unui test care a durat, cu intermitențe, în perioada 15 iunie – 15 iulie, cum am mai scris-o aici. Merită amintit, în acest context, că rețeaua profesională LinkedIn este blocată în Rusia încă din noiembrie 2016, ceea ce situează Rusia pe același plan cu China și Iranul, dar sub Afganistan, unde în ultimele două decenii, datorită prezenței occidentale, nu a existat cenzură a Internetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *