Rusia ar putea înființa o bază militară în Republica Centrafricană

În Republica Centrafricană ar putea apărea o bază militară rusească, a declarat într-un interviu oferit RIA Novosti ministrul centrafrican al Apărării, Marie-Noëlle Koyara.
În august, cele două țări au semnat un acord interguvernamental cu privire la cooperarea militară. Ulterior, la Berengo a fost înființat un centru unde instructorii ruși îi învață pe soldații locali mânuirea armelor și metode de luptă.
“Nu am discutat deocamdată despre dezvoltarea unei baze, însă nu putem exclude o astfel de posibilitate în cadrul acordului cadru (…). Dacă președinții, în calitatea lor de comandați supremi și conducători ai națiunilor, vor decide amplasarea unei baze, înseamnă că statele noastre vor accepta acest lucru, iar noi, în calitate de miniștri, vom realiza acest lucru”, a explicat Koyara.
Ministrul a menționat că centrul de instruiri militare din Berengo nu poate fi considerat o bază militară rusă, însă oamenii deja o percep ca atare.
Situația din Republica Centrafricană a devenit tensionată în decembrie 2013, când în Bangui au avut loc ciocniri între membrii grupării islamiste “Séléka” și insurgenții creștini. Potrivit datelor ONU de la sfâșitul lunii iulie, în timpul conflictului, peste un milion de persoane au fost nevoite să-și părăsească casele, iar peste șase mii de persoane au decedat.
În luna august, în Khartoum a avut loc o întrevedere a celor mai mari grupări din Republica Centrafricană – Antibalaka și Séléka. Aceștia au convenit asupra creării unei Uniuni Centrafricane – o platformă comună pentru consultări pentru reducerea escaladării. În declarația adoptată de cele două părți, autoritățile sunt îndemnate să contribuie la reconciliere cu sprijinul Rusiei, UE, organizații regionale și internaționale.
La 23 iulie 2018, grupul de experți ONU privind Republica Centrafricană a adresat o scrisoare președintelui Consiliului de Securitate, „exprimându-și regretul” cu privire la „lipsa de transparență” în ceea ce privește furnizarea de arme rusești în această țară. De atunci, Statele Unite au lansat un proces de suspendare a autorizației de livrare a armelor. Un alt mister este cât de mulți „instructorii” ruși se află în RCA, comparativ cu cei 170 aprobati prin decizie a Consiliului de Securitate al ONU? „O mie – așa cum se spune în unele ambasade din Bangui?”
Singurul lucru care se poate spune cu certitudine este că ei nu sunt angajați numai în pregatirea militarilor RCA, dar și în afaceri și există cel puțin o persoană care îmbină cele două activități: oligarhul Evgheni Prigojin, zis și „bucătarul lui Putin”.
„Compania militară privată Sewa Security Services, cu sediul în Bangui, înființată în urma cu câteva luni, este probabil o ramură a Armatei de mercenari ”Wagner”. Tot Prigojin se află, probabil, în spatele ”Lobaye Invest”, firma care a primit de la autoritățile Republicii Centrafricane dreptul de a efectua prospecțiuni în zonele de diamante ale țării, unde perimetrul de securitate este acum asigurat de ”Sewa”. „Le Monde“ mai amintește că, în iulie a.c., încercând să investigheze această activitate, trei jurnaliști ruși au fost uciși în RCA .
La sfârșitul lunii august, conducătorii grupărilor armate din Africa Centrală, „sub auspiciile Moscovei”, s-au adunat în Khartoum (capitala Sudanului) . Inițiativa de pace a Rusiei irită capitalele occidentale, deoarece „împiedică” „procesul legitim de negociere” efectuat sub auspiciile Uniunii Africane. La discuțiile de la Khartoum, așa cum au declarat ziarului „Le Monde“ „doi participanți”, a fost prezent „bucătarul lui Putin”, care a sosit de la Moscova la bordul avionului său privat. În ce calitate a fost prezent?
A fost autorizat de Kremlin? Sau reprezenta un interes particular de afaceri? Probabil și una și alta”, a explicat publicației franceze un expert informat. Acum, Parisul intenționează să intensifice eforturile de „recâștigare a controlului asupra RCA, de a se contrapune influenței Moscovei…”, mai spune diplomatul francez.