RUSIA atenționată de G7

Liderii G7, grupul celor șapte mari economii ale lumii condamnă Rusia pentru comportamentul contrar legislaţiei internaţionale dar, pe de altă parte, manifestă şi deschidere pentru dialog cu Moscova. Mai exact, oficialii G7 au cerut Moscovei să contribuie la soluţionarea conflictului din Siria, în sens contrar existând posibilitatea să se impună noi sancţiuni la adresa Rusiei.

Din grupul statelor puternic industrializate (G7) fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Franţa, Italia şi Japonia.

În comunicatul dat după reuniunea de la Toronto la care au participat miniştrii de Externe ai statelor G7 şi Federica Mogherini, înaltul reprezentat UE pentru Politică Externă s-a făcut recomandarea ca ”Rusia să stabilizeze fără întârziere situaţia de securitate din Donbass”. Totodată a fost reamintit faptul că ”durata sancţiunilor economice privind Donbass este în mod clar legată de implementarea completă şi ireversibilă de către Rusia a Acordurilor de la Minsk.

Oficialii prezenți la reuniune au mai menționat că ”aceste sancţiuni pot fi revizuite doar dacă Rusia îşi îndeplineşte cu adevărat angajamentele”, însă sunt pregătiţi ”să adopte măsuri restrictive dacă acţiunile Rusiei necesită acest lucru”.

Pe de altă parte, statele G7 ”reiterează susţinerea pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei” şi condamnă ”degradarea situaţiei drepturilor omului” în Crimeea, regiune anexată de Rusia de la Ucraina în anul 2014.

Discuţiile, s-au încheiat luni și au avut drept scop pregătirea unui summit G7, ce va avea loc în Canada la începutul lunii iunie 2018.

Evenimentul G7 a fost prima reuniune internaţională la nivel înalt după loviturile aeriene ale Statelor Unite, Franţei şi Regatului Unit asupra unor obiective legate de armele chimice ale Siriei, ca represalii pentru un presupus atac cu gaze toxice pe 7 aprilie la Douma, lângă Damasc. Ţările occidentale pun atacul pe seama regimului de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al-Assad. Guvernul sirian şi principalul său aliat, Rusia, neagă că s-au folosit arme chimice.

Cu ocazia întrunirii de la Toronto, secretarul de stat american ad interim, John Sullivan, a cerut Rusiei să nu mai obstrucţioneze o evoluţie către pace în Siria şi să se implice în soluţionarea conflictului din această ţară.

Printre subiectele abordate la reuniunea de la Toronto s-au regăsit, de asemenea, şi evenimente din Peninsula Coreea, Siria, Orientul Mijlociu şi Venezuela.

 

Sursa foto: www.euromaidanpress.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *