Rusia: Creatorul gazului otrăvitor „noviciok”, acuzat de pedofilie

Un om de ştiinţă rus care susţine că ar fi fabricat gazul letal folosit la otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie anul trecut a spus că este ţinta unei campanii de denigrare în oraşul său natal. Vladimir Uglev a declarat pentru BBC că în oraşul Anapa au apărut „fluturaşi” de hârtie care sugerează că ar fi pedofil. Uglev a negat aceste acuzaţii.

Între 1972 și 1988, Uglev a lucrat la dezvoltarea proiectului Noviciok în orașul Volsk din regiunea Saratov. La acea dată, Vladimir Uglev era cercetăror în cadrul GOSNIIOKHT (un centru sovietic pentru studiul chimiei ogranice).

Uglev spune că Noviciok-ul produs în perioada sa de activitate era alcătuit dintr-o mixtură de patru agenți neurotoxici, fiecare denumit după anul în care a fost creat: B-1976, C-1976, A-1972 și D-1980.

Neurotoxinele A-1972 și D-1980 au fost dezvoltate de Piotr Kirpicev, care a condus programul Foliant al ministerului sovietic de apărare, unde URSS-ul trebuia să producă o replică pentru arma chimică de proveniență americană VX.

Persoana care i-a otrăvit pe fostul ofițer GRU și pe Iulia Skripal a transportat cel mai probabil neurotoxina sub forma „bilelor de bumbac” sau a pulberii și a introdus-o într-un dispozitiv de declanșare prin „degazare”.

Dacă Skripal și fiica lui au primit o doză letală de B-1976 sau C-1976 ori D-1980, atunci, cel mai probabil, vor avea aceeași soartă ca și primele victime. Nu există un antidot pentru acești agenți toxici. Pot spune că o exactitate de 100% că dacă Serghei Skripal și fiica lui vor fi deconectați de la aparate, vor muri. Acum, ei sunt vii doar din punct de vedere tehnic”, a explicat Uglev în interviu.

Cercetătorul a lucrat în laboratoarele GOSNIIOKHT până în 1994, dată la care rușii nu reușiseră încă să producă un Noviciok printr-un amestec binar, de două neurotoxine, cum ar fi cazul – până la proba contrarie – acestui tip de neurotoxină folosit împotriva lui Serghei Skripal. În aprilie anul trecut, Vladimir Uglev a fost spitalizat după ce a fost lovit de o mașină. Cercetătorul, pensionat, a spus publicației The Bell că a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada în apropierea casei lui din stațiunea Anapa de la Marea Neagră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.