Rusia ignoră avertismentul lui Trump și bombardează provincia siriană Idlib

Aviația rusă și-a reluat bombardamentele asupra provinciei Idlib din nord-vestul Siriei după câteva săptămâni de pauză.

Încă acum o săptămână, surse apropiate regimului de la Damask au confirmat că armata siriană va încerca să preia controlul provinciei treptat, iar în prima linie va ieși aviația, notează Reuters. Turcia se opune unei reveniri a forțelor guvernamentale controlate de regimul de la Damask și a dislocat trupe și puncte de observatori de-a lungul provinciei controlate de rebelii anti Assad.

Rusia a încetat să mai bombardeze provincia Idlib încă la 15 august, însă trupele loiale președintelui Bashar al Assad au continuat să atace pozițiile rebelilor din opoziție.

Liderii Rusiei, Turciei și Iranului s-au întâlnit la Teheran pentru a discuta situația din nord-vestul Siriei.

Preşedintele american Donald Trump l-a avertizat pe omologul său sirian Bashar al-Assad şi pe aliaţii săi din Iran şi Rusia să nu întreprindă un atac în provincia Idlib din Siria, afirmând că sute de mii de persoane ar putea fi ucise.

ONU face apel la Putin și Erdogan să evite „o baie de sânge”

Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, i-a cerut, marți, liderului rus Vladimir Putin și omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să discute de urgență, ca să evite ”o baie de sânge” în orașul sirian Idlib.

Într-o conferinţă de presă la Geneva, Staffan de Mistura a lansat un apel către „preşedintele Putin şi preşedintele Erdogan să discute şi să găsească o soluţie, o soluţie soft la această criză, apreciind că această convorbire telefonică ar trebui să aibă loc înainte de summitul între preşedintele iranian Hassan Rouhani cu omologii său rus şi turc la 7 septembrie în Iran, dată fiind urgenţa situaţiei.

„O convorbire telefonică între cei doi (Putin şi Erdogan) ar face diferenţa“, a spus el, argumentând că cei doi preşedinţi au reuşit să discute şi să „găsească o formulă’ în timpul asediului de la Alep, un alt bastion insurgent

„Am văzut în presă că guvernul (sirian) a stabilit termen în jurul zilei de 10 septembrie, de unde şi sentimentul de urgenţă’ pentru Idlib, a adăugat emisarul ONU.

La rândul său, Franța a apreciat, marți, că trebuie lăsată ușa ‘deschisă negocierilor’ pentru a evita o situație dramatică în provincia Idlib, ultimul bastion important al insurgenților din Siria, asupra căruia planează amenințarea unei ofensive din partea regimului sirian.

„Regimul şi cei care îl susţin au sentimentul că au câştigat războiul’, dar „nu câştigăm niciodată războiul dacă nu ştim să câştigăm pacea’, a declarat pentru AFP ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, după o vizită la Abu Dhabi.

„Este important astăzi să fie deschisă calea pentru negocieri, şi nu pentru confruntare. În caz contrar, ne îndreptăm spre o situaţie dramatică, în special pentru civili“, a afirmat ministrul francez.

Provincia Idlib este situată în nordul Siriei, la granița cu Turcia, și găzduiește în prezent circa 2,9 milioane de oameni, printre care 1,4 milioane de rebeli și civili transferați în masă din bastioanele insurgente care au căzut în mâinile regimului în urma unor ofensive sângeroase. ONU arată că aici s-ar afla în prezent circa 10.00 de combatanți antiregim în cadrul grupării Al Nusra.

„Să încercăm să facem ca ultima bătălie majoră în conflictul sirian să se încheie cu negocieri, şi nu cu o baie de sânge“, a avertizat Mistura, reiterându-şi disponibilitatea de a se deplasa pe teren pentru a obţine un coridor umanitar pentru evacuarea voluntarilor civili.

Cel puțin nouă civili, între care cinci copii, au fost omorâți marți în urma unor raiduri ale aviației ruse în provincia Idlib, arată Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Avioanele ruseşti au bombardat din nou provincia Idlib după o pauză de 22 de zile’, a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Raidurile au survenit la o zi după loviturile rebelilor împotriva regimului în provincia vecină Latakia, soldate cu trei morți, conform OSDO.

Experții susțin că o eventuală ofensivă asupra Idlib ar fi limitată şi nu ar viza decât sectoare periferice situate în proximitatea zonelor aflate sub controlul regimului. Conform ONU, o ofensivă împotriva Idlib ar putea duce la strămutarea a circa 800.000 de persoane şi ar putea provoca o „catastrofă umanitară.’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *