Rusia, la un pas de incapacitate de plată

Chiar dacă Occidentul a spus foarte clar că nu va face nimic care ar putea fi interpretat ca participare la luptă împotriva Rusiei, blocada sa economică și sancțiunile de o amploare fără precedent au în mod clar un efect, consideră analiștii economici citați de CNN. Rusia a căutat ajutor economic și militar din partea Chinei, care s-a păstrat distantă în timpul invaziei Ucrainei, potrivit conversațiilor avute de CNN cu doi oficiali americani.
Jumătate din rezervele valutare ale țării – aproximativ 315 miliarde de dolari – au fost înghețate de sancțiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei, a declarat duminică ministrul rus de finanțe Anton Siluanov. Drept urmare, Moscova va rambursa creditele către „țările care sunt neprietenoase” în rubla care a scăzut dramatic până când sancțiunile vor fi ridicate, a spus el.
Agențiile de rating ar considera probabil că Rusia este în stare de nerambursare dacă Moscova nu va plăti cele peste 117 milioane de dolari sau nu-i va rambursa în dolari sau euro, ci în ruble sau în yuanul Chinei.
O asemenea decizie nu ar face decât să-i pună pe fugă și pe puținii investitori străini rămași din Rusia și ar izola și mai mult economia în prăbușire a țării.
Rusia are de rambursat o datorie de 117 milioane de dolari în contul a două emisiuni de obligațiuni cu scadența în anul 2023 și, respectiv, în 2043. Piețele financiare se așteaptă ca datoria ajunsă la scadență să nu fie plătită, iar, conform standardelor internaționale, plata datoriei poate să fie amânată pentru o lună, adică până în ziua de 16 aprilie a.c. Ceea ce, însă, nu înseamnă că Rusia va fi scutită de aplicarea etichetei că se află în incapacitate tehnică de plată.
Situația este, însă, mai complicată decât declararea stării de incapacitate de plată. Federația Rusă are propria opțiune de a plăti datoria externă în ruble, pentru că recent Vladimir Putin a semnat un decret în acest sens, în încercarea de a limita plățile în valută. Desigur, nimeni dintre creditori nu e interesat să încaseze ruble, mai ales acum când moneda rusească s-a devalorizat puternic față de valute. Creditorii așteaptă să primească rambursarea împrumutului în moneda în care au cumpărat obligațiunile, adică în dolari.
Problemă și pentru debitori
Tema ridică o problemă. Dacă Rusia plătește datoria ajunsă la scadență în ruble mai poate fi considerată în incapacitate de plată? Experții consideră că o achitare a datoriei în ruble nu exclude declararea stării de incapacitate de plată.
Paradoxal, acum, problema datoriei publice a Rusiei este a creditorilor și nu a debitorului.
De altfel, după începerea războiului, obligațiunile Rusiei au scăzut atât de mult încât nici nu mai are sens să fie tranzacționate. Respectiv, au scăzut la 20% din valoarea cuponului, ceea ce înseamnă că pentru 100 dolari investiți la vânzarea obligațiunilor deținute se vor primi 20 de dolari. Este o evoluție specifică unei țări aflată în război.
De fapt, realist vorbind declararea stării de incapacitate de plată este cea mai mică problemă a Rusiei, în acest moment. Mai mult, Putin ar putea juca tocmai cartea de a nu plăti datoria externă ajunsă la scadență știindu-se că mai rău decât sancțiunile dure impuse de statele occidentale nu poate fi nimic altceva. Practic, Rusia este exclusă acum din finanțele internaționale occidentale. Marile bănci occidentale și-au retras, începând cu anul 2014, momentul anexării Crimeei, cea mai mare parte a expunerii pe care o aveau asupra Rusiei.