Rusia monitorizează din spaţiu construcţia cosmodromului Vostocinîi, de unde au fost deturnate milioane de ruble

Autorităţile ruse monitorizează de acum din spaţiu construcţia cosmodromului rusesc Vostocinîi în regiunea Amur (Extremul Orient rus), încetinită din cauza gravelor deturnări de fonduri şi delapidări de proporţii, a anunţat luni procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, citat de portalul rusesc Reactor.

”În conformitate cu ordinele date de înalta conducere a ţării, se perfecţionează controlul asupra complexului industrial de apărare al Rusiei. Din iniţiativa Parchetului General, controlăm împreună cu Roscosmos (Agenţia spaţială rusă) modul în care avansează lucrările la construcţia cosmodromului Vostocinîi prin intermediul fotografiilor şi imaginilor de satelit”, a explicat procurorul general Ceaika.

Construcţia Vostocinîi a făcut obiectul mai multor discuţii publice din cauza întârzierilor la plata salariilor muncitorilor şi a deturnării unor fonduri de miliarde în realizarea lucrărilor.

În noiembrie trecut, Kremlinul a admis furtul în total a 11.000 de milioane de ruble (aproximativ 175 milioane de dolari) la acest şantier situat în extremitatea estică a Rusiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, din această cifră ”s-au recuperat 3.500 de milioane de ruble (aproximativ 55 de milioane de dolari)”.

Conform acestuia, 5 din cele 19 instalaţii ale cosmodromului – o alternativă la Baikonur, închiriat de Rusia în Kazahstan – nu au fost încă finalizate.

Reprezentantul Kremlinului a indicat că 128 de proceduri au fost deschise, reunite ulterior în 32 de cauze penale.

Peskov a făcut aceste declaraţii în presă după ce preşedintele Vladimir Putin a cerut un control mai riguros al resurselor pe care statul le alocă proiectelor naţionale.

Rusia pierde zeci de milioane de dolari din cauza corupţiei, afirmă şeful Curţii de Conturi din Rusia, Aleksei Kudrin, fost ministru de finanţe, într-un interviu publicat marţi de agenţia de presă RIA Novosti.

„Mă ghidez după studii şi acestea arată că, în ţară, corupţia nu s-a diminuat. Cred că prejudiciile pot fi calculate în miliarde de ruble”, a afirmat Kudrin, în condiţiile în care 1 miliard de ruble echivalează cu 16 milioane de dolari.

Potrivit acestuia, Curtea de Conturi care la 17 ianuarie va împlini 25 de ani de la înfiinţare, are nevoie de prerogative suplimentare pentru a lupta mai eficient împotriva corupţiei.

În prezent, a spus el, singurul lucru pe care îl poate face Curtea de Conturi atunci când identifică nereguli financiare este să trimită documentaţia respectivă organelor de anchetă, care stabilesc dacă există sau nu infracţiuni de corupţie.

„Avem nevoie de anumite competenţe care să ne permită să utilizăm metode pentru a demonstra sau eradica corupţia”, consideră Kudrin, potrivit căruia corupţia afectează ritmul creşterii economice, precum şi creşterea veniturilor şi a investiţiilor.

În acelaşi interviu, Aleksei Kudrin a afirmat că creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în 2020 va fi de aproximativ 1,5%, sub previziunile guvernului de 1,7%.

Totodată, fostul ministru a exprimat serioase îndoieli că aşa-zisele proiecte naţionale promovate de preşedintele Vladimir Putin în diferite sectoare ar putea să devină motorul economiei ruse. „În forma lor actuală, aceste proiecte naţionale vor avea doar un efect local. Aceasta este important, dar nu garantează progrese mari”, a spus Kudrin, pentru care sistemul de management al proiectului este „foarte birocratizat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *