Rusia organizează noi exerciții militare în Transnistria, după acuzațiile lansate din partea Ucrainei

Rusia a organizat exerciții militare în Transnistria, în regiunea separatistă pro-Moscova din Republica Moldova, pe fondul temerilor occidentale privind acțiuni militare în Ucraina, a anunțat, marți, Ministerul rus al Apărării, notează The Moscow Times.

Exercițiile vin după avertismentul Ucrainei de luna trecută, potrivit căruia serviciile speciale ruse ar putea pregăti “provocări cu steaguri false” împotriva trupelor rusești staționate în regiunea separatistă nerecunoscută pentru a justifica o invazie mai amplă a Ucrainei.

Grupul Operațional al Forțelor Ruse (OGRF) a desfășurat exerciții de antrenament în poligonul său de tragere din Transnistria împotriva unor „ținte care simulează o infanterie care avansează și echipamente militare inamice”.

„Militarii au exersat mișcări sub acoperire, luarea de poziții de tragere și deghizări improvizate”, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

1.000 de militari ruși păzesc depozitul de arme dezafectat din Transnistria
„O atenție deosebită a fost acordată distrugerii țintelor mici situate la distanțe maxime”, a adăugat acesta, precizând că trupele ruse au folosit lansatoare automate de grenade AGS-17 de concepție sovietică.
Armata rusă nu a precizat câte trupe au fost implicate în timpul acetor manevre.

Transnistria, a cărei populație de 500.000 de locuitori, este formată pe o treime din etnici ruși și o treime din moldoveni, a încercat să se alăture Rusiei de când s-a desprins de Moldova în 1990.
Un mic contingent de aproximativ 400 de pacificatori ruși este desfășurat într-o zonă demilitarizată ca parte a unei comisii de monitorizare moldo-transnistreano-ruse din 1992.

Aproximativ 1.000 de soldați ruși sunt, de asemenea, însărcinați cu paza munițiilor într-un depozit de arme dezafectat din Transnistria, potrivit estimărilor presei.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a adoptat în 2018 o rezoluție susținută de Republica Moldova care solicită retragerea imediată și completă a forțelor de menținere a păcii ruse din Transnistria. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea trupelor rusești din Transnistria de la alegerea sa în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.