Rusia: S-au deschis primele secţii de votare în scrutinul legislativ care va dura trei zile. Fără opoziție, fără presă independentă, fără observatori OSCE

A man walks out of a voting booth at a polling station during Russia's presidential election in the village of Novye Bateki.

Primele secţii de votare s-au deschis vineri în Extremul Orient rus în cadrul alegerilor legislative care au loc timp de trei zile, un scrutin din care au fost excluşi mulţi opozanţi ai Kremlinului, informează AFP.

„Să-i dăm drumul!”, a declarat preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, în cadrul unei întâlniri a acestui organism, transmisă în direct pe site-ul său.

Întrucât în Rusia sunt unsprezece fusuri orare, regiunile Kamceatka şi Ciukotka din Orientul Îndepărtat au fost primele în care s-au deschis secţiile de votare la ora locală 08:00 (20:00 GMT, joi).

„Este o dimineaţă frumoasă şi însorită! Secţiile de votare s-au deschis la noi la ora 08:00 fix”, a declarat Inga Irinina, şefa comisiei electorale locale din Petropavlovsk-Kamceatski, capitala peninsulei Kamceatka, într-o videoconferinţă alături de Comisia Electorală Centrală.

„Vom face totul pentru a ne asigura că procesul electoral se desfăşoară într-un mod deschis şi transparent”, a adăugat Irinina.

Noul sistem de vot, spun aceștia, ar oferi o mare marjă de manevră și de victorie celor aflați deja la putere.

225 de deputați care candidează pentru un loc în Duma de Stat, camera inferioară a legislativului Federației Ruse, vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar restul în circumscripţii majoritare. Până duminică, rușii vor vota pentru a alege membri ai camerei inferioare a parlamentului – Duma de stat – și a 39 de parlamente regionale, precum și nouă guvernatori regionali.

Este primul vot la nivel național care se va desfășura pe parcursul mai multor zile, după ce guvernul și-a dat seama că are o pandemie de coronavirus de gestionat și că acest detaliu ar putea fi în avantajul său.

Candidați arestați sau închiși cu forța în secții Covid

„Alegerile noastre sunt ca un teatru de păpuși”, spune sociologul Vladislav Inozemțev, citat de BBC. „Mulți candidați independenți nu au avut voie să candideze”.

Lista politicienilor și activiștilor excluși de la aceste alegeri parlamentare și locale arată ca un Who’s Who al opoziției ruse, spune sociologul.„Alexei Navalnîi este în închisoare iar toată echipa sa nu participă la vot. Politicienii opoziției, Ilia Iașin și Lev Schlossberg sunt, de asemenea, interziși”, explică fostul deputat Dmitri Gudkov.

Gudkov însuși și-a anunțat intenția de a candida la parlament, dar imediat poliția a descins în locuința sa și la rudele sale, el și mătușa lui fiind reținuți.

Amenințat că, dacă va candida, mătușa lui va fi trimisă la închisoare, Gudkov a renunțat și a părăsit la scurt timp Rusia, stabilindu-se în Bulgaria.

„Popularitatea lui Putin scade. Autoritățile nu doresc parlamentari independenți în parlament. De aceea scapă de toți liderii opoziției proeminenți. Serviciile de securitate, poliția și procurorii sunt instrumentele prin care Putin se asigură de victoria forțelor sale. Domnul Navalnîi, cea mai important figură a opoziției din Rusia, a fost trimis la închisoare după ceea ce toată lumea consideră că a fost un proces politic. Mișcarea sa a fost declarată „extremistă” și interzisă, oricărei persoane care are vreo legătură cu el i se interzice să candideze”, a descris Gudkov atmosfera din preajma alegerilor.

Violetta Grudina conducea filiala din Murmansk a organizației lui Navalnîi. Ea spune că autoritățile au depus eforturi extraordinare pentru a o împiedica să participe la vot. „Timp de 20 de zile am fost internată cu forța într-o secție Covid”, explică Grudina. „M-au izolat prin ordin judecătoresc, astfel încât să nu-mi pot prezenta documentele de înregistrare electorală. M-am simțit ca într-un film cu mafioți. Dar aceasta este realitatea vieții pentru un activist de opoziție din Rusia lui Putin.” Cu toate acestea, susținătorii Kremlinului neagă că adversarii lor politici ar fi fost excluși în masă de la alegeri.

„Vorbim despre câteva persoane”, spune senatorul Andrei Klimov, o persoană de rang înalt din partidul de guvernământ Rusia Unită.

„Sunt înlăturați nu din cauza pozițiilor lor politice, ci din cauza investigațiilor penale din jurul lor.”

„Ne așteptăm la mari fraude”

Golos, un grup independent de monitorizare a votului, nu este de acord.

„Vedem chiar acum că autoritățile ruse pot descalifica orice candidat care nu le place”, spune copreședintele Golos, Stanislav Andreiciuc.

„Ne așteptăm, de asemenea, la mari fraude și falsificări. La aceste alegeri va avea loc votul online, care nu are transparență. Și vor fi trei zile de vot. Am avea nevoie de până la jumătate de milion de monitoare pentru secțiile de votare. Este un număr imens.”

Lipsă de transparență

Multe partide de opoziție și politicieni au fost împiedicați să candideze și doar câțiva observatori internaționali vor supraveghea scrutinul. Autoritățile ruse insistă că alegerile sunt libere și corecte, dar au fost precedate de o represiune fără precedent împotriva opoziției.

Oponenți proeminenți ai Kremlinului au fost opriți să candideze, iar în unele cazuri, forțați să plece din țară. Criticii susțin că modul în care au fost organizate aceste alegeri, cu trei zile de vot și votarea online în unele regiuni, denotă că procesul este lipsit de transparență.

Într-o adresă televizată înaintea votului, președintele Putin a cerut rușilor să meargă la urne și să aleagă oameni responsabili, activi și cu reputație bună pentru Parlament – relatează corespondentul BBC.

Aplicația „Navalnîi” a dispărut din App Store și din Google Play

Aplicația „Navalnîi”, care promova strategia „Smart Voting” de sprijinire a candidaților cel mai bine plasați în sondaje la alegerile parlamentare din Rusia, a dispărut din App Store și din Google Play – acuză reprezentanții opoziției ruse, într-un mesaj postat pe Telegram.

Potrivit Dojd TV, aplicația este încă disponibilă în Google Play dacă este accesată de pe calculator, însă versiunea mobilă a dispărut. Serviciul de supraveghere a comunicațiilor din Rusia (Roskomnadzor) ceruse anterior ca Apple și Google să elimine aplicația „Navalnîi” din magazinele lor online. Instituția a avertizat că nerespectarea acestei cerințe va fi considerată o interferență în alegeri – notează televiziunea Dojd.

Zilele trecute, furnizorii de servicii de telecomunicați din Rusia au început să blocheze și Google Docs, instrumentul Google folosit de susținătorii opozantului Aleksei Navalnîi pentru a le arăta alegătorilor care candidat este situat pe cea mai bună poziție pentru a-l putea învinge pe reprezentantul partidului de guvernământ, „Rusia Unită”.

Moscova mizează pe votul locuitorilor din Donbas

Kievul a denunţat joi desfăşurarea alegerilor legislative ruse în Crimeea anexată (în 2014) de Moscova, precum şi participarea locuitorilor din Donbas la scrutinul pentru Duma de Stat rusă, în timp ce Kremlinul mizează puternic pe votul locuitorilor din estul Ucrainei controlat de separatişti. „Ceea ce Rusia face, organizând alegerile sale naţionale, relevă o încălcare a dreptului internaţional”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministerul de Externe ucrainean a exprimat şi în urmă cu o zi un „protest vehement”, acuzând Moscova de „încălcare flagrantă a normelor şi principiilor dreptului internaţional, a Constituţiei şi a legislaţiei în vigoare în Ucraina”.

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) a calificat, la rândul său, drept „ilegală” desfăşurarea alegerilor ruse în teritoriile ocupate şi a cerut comunităţii internaţionale să nu recunoască rezultatul votului.

670.000 de locuitori din Donbas au primit deja acte de identitate ruseşti. Ei pot vota electronic. Rusia a distribuit peste 600.000 de paşapoarte în estul separatist al Ucrainei, în timp ce Crimeea este considerată de Moscova drept parte integrantă a teritoriului său.

Potrivit lui Aleksandr Borodai, fost şef al guvernului autoproclamatei republici populare Doneţk, care candidează în prezent pentru un mandat de deputat în Duma de Stat pe listele Rusiei Unite – partidul puterii în Federaţia Rusă – din partea regiunii ruse Rostov, 670.000 de locuitori din Donbas au primit deja acte de identitate ruseşti, dintre care aproximativ jumătate de milion vor putea să-şi exercite dreptul de vot, potrivit agenției EFE.

Birouri de vot sunt prevăzute să fie deschise în Crimeea în cadrul legislativelor care se vor desfăşura în Rusia în decurs de trei zile, de vineri până duminică.

După cum a confirmat Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei, precum şi partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, noii cetăţeni ruşi vor putea să voteze atât personal, cât şi online, opţiune permisă oficial la aceste alegeri. Astfel, locuitorii regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk au posibilitatea să-şi exercite votul electronic sau să se deplaseze în regiunea rusă Rostov, situată la frontiera cu Ucraina, pentru a vota la secţiile deschise acolo.

„Guvernele ambelor republici (autoproclamate) vor garanta transportul pentru cei interesaţi să voteze personal în regiunea Rostov” care se învecinează cu Doneţk şi Lugansk, a afirmat Borodai, care consideră Donbasul drept „parte a Federaţiei Ruse”.

„Cred că majoritatea va merge la urne”, a apreciat Borodai, care figurează pe listele cu sancţiuni occidentale împotriva cetăţenilor ruşi pentru sprijinul separatiştilor din Donbas. „Ei înţeleg foarte bine că-şi datorează supravieţuirea în mare măsură voinţei lui Putin”
Ucraina a acuzat anterior Rusia că a accelerat în ultimele luni acordarea de paşapoarte ruseşti populaţiei ucrainene din teritoriile separatiste pentru a garanta în mod ilegal participarea lor la alegeri.

Procesul de acordare a cetăţeniei a fost simplificat în 2019, prin aprobarea preşedintelui rus Vladimir Putin, iar în curând, potrivit lui Borodai, circa un milion de persoane dintre cele aproximativ 2,5 milioane care locuiesc în Donbas vor dispune de cetăţenie rusă.

În ultimele luni, Rusia Unită a pariat puternic pe Donbas, unde chiar unul dintre liderii formaţiunii, Andrei Turciak, s-a deplasat recent pentru un miting electoral la Doneţk, în compania liderilor separatişti.

Partidul pro-Kremlin, care numără câteva mii de membri în regiune, a semnat în mai anul trecut un acord cu Uniunea Voluntarilor din Donbas, organizaţie condusă de Borodai.

Dacă va fi ales, Borodai a declarat pentru EFE că va reprezenta interesele separatiştilor în Duma de Stat a Rusiei. Rusia Unită beneficiază de un larg sprijin în rândul populaţiei din teritoriul controlat de rebelii proruşi în Doneţk şi Lugansk, care trăiesc în condiţii de război nedeclarat de la semnarea acordurilor de la Minsk în februarie 2015, comentează EFE.

„Pot vota pentru Rusia Unită sau pentru un alt partid. Dar ei înţeleg foarte bine ca îşi datorează supravieţuirea în mare măsură voinţei preşedintelui Putin şi el este (de facto) liderul Rusiei Unite”, explică Borodai.

Deputaţi ucraineni consideră la rândul lor că majoritatea voturilor din Donbas va merge pentru Rusia Unită, chiar dacă unul dintre cei care figurează printre capii de listă ai partidului Rusia Justă este popularul scriitor Zahar Prilepin, care s-a instalat de ceva timp în Donbas şi chiar a comandat un batalion al forţelor separatiste din Doneţk.

În ajunul alegerilor pentru Duma de Stat, guvernul rus a propus includerea locuitorilor din Donbas în programul naţional de relocare în Federaţia Rusă, potrivit EFE, care citează agenţii de presă ruse.

„Ocupaţia rusă se va termina” într-o zi, a apreciat joi ministrul ucrainean de externe, adăugând că, atunci, Rusia „va trebui să plătească” pentru tot.

Ucraina se află din 2014 în conflict cu separatiştii proruşi, despre care se consideră pe scară largă că sunt ajutaţi militar de Rusia, în pofida negărilor Moscovei. Acest război, izbucnit la scurt timp după anexarea Crimeii, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi până în prezent, potrivit AFP.

În ultimele zile, tensiunea a crescut din nou pe linia frontului. Joi dimineaţă, separatiştii au bombardat localitatea Sciastia, rănindu-l pe un şef al administraţiei locale şi distrugând mai multe imobile şi maşini, au indicat autorităţile ucrainene.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *