Rusia se pregătește chiar și pentru o intervenție militară în Ucraina în perspectiva alegerilor din 2019
Secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare din Ucraina, Oleksandr Turcinov, a declarat că nu exclude o intervenție militară rusă de amploare împotriva statului ucrainean, în cazul în care Moscova nu va reuşi să destabilizeze Ucraina din interior și Moscova „va pierde” alegerile ucrainene din 2019, informează facenews.ua .
Turcinov a amintit în acest sens că la granițele Rusiei cu Ucraina sunt desfăşurate o mulţime de detaşamente militare și unităţi de rachete rusești, „însă conducerea militară ucraineană este la curent cu acest lucru”. „În acest moment, ne este cunoscut întregul echilibru al forțelor armate aflat de-a lungul frontierelor noastre, acestea fiind pregătite pentru faze active ale ostilităților.
Se pune problema, însă, când ar putea fi utilizate şi când poate începe o provocare de amploare. Trebuie să fim pregătiți în fiecare zi pentru acest lucru” – a afirmat Oleksandr Turcinov. Potrivit demnitarului de la Kiev, există probabilitatea ca Rusia să folosească forţa dacă Putin nu își atinge obiectivele în timpul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din Ucraina, programate pentru 2019.
„Este evident că una dintre prioritățile cheie ale ruşilor este destabilizarea internă a Ucrainei. Vor încerca să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale și parlamentare, dar nu excludem nici acțiuni militare ofensive împotriva țării noastre, dacă alte forme de implicare nu vor da rezultate” – a explicat secretarul Consiliului Național de Securitate şi Apărare al Ucrainei.
Și analistul Jacob L. Shapiro, scrie pentru portalul geopoliticalfutures. com că Rusia nu poate permite ca un candidat puternic pro-occidental să preia puterea la Kiev după alegerile din 2019.
„Ce convingeri politice ar putea avea un asemenea candidat este imposibil de anticipat. Ar putea fi un candidat populist care sprijină intrarea în UE şi NATO pentru a proteja Ucraina de intenţiile revanşarde ale Rusiei – dorind în esenţă să renunţe la suveranitatea ţării într-un aspect pentru a o prezerva sub un alt aspect. În orice situaţie, dacă se întâmplă ceva de acest fel, Rusia se va confrunta cu o alegere dificilă şi, judecând după dispunerea forţelor ruse pe teren la ora actuală, Rusia se pregăteşte pentru evoluţii neprevăzute.“
„Dacă va fi ales un candidat acceptabil pentru Rusia, în acest caz Moscova Rusia va continua să încerce să câştige timp. Într-un asemenea scenariu, Rusia va repara treptat pagubele create în anul 2014, când a oferit bani, susţinere politică sau chiar resurse vocilor pro-ruse din Ucraina, care au în continuare o pondere semnificativă în această ţară. Dar chiar şi o victorie a unui candidat pro-occidental poate fi tolerabilă pentru Moscova atât timp cât Ucraina menţine o relaţie pragmatică cu Rusia şi nu devine vădit ostilă faţă de Moscova şi faţă de interesele acesteia“. susține Shapiro.
Serhi Naev, comandantul Operaţiunii Forţelor Unite din Donbas, misiune desfăşurată de militarii Kievului în estul Ucrainei, a declarat că nu va avea loc o fază activă a luptelor în regiune.
„Nu va fi război în Donbas. Forțele unite au scopul de a împiedica intensificarea unor acţiuni militare” – a precizat Naev. Totodată, înaltul demnitar militar ucrainean a invitat toate structurile actuale guvernamentale din partea estică aflată sub controlul Kievului să „creeze un climat atractiv și să construiască o regiune pașnică”.
Poroșenko vrea să aducă Rusia în fața justiției
Președintele ucrainean Petro Poroșenko a propus crearea unei structuri care să se ocupe de aducerea în fața justiției a Rusiei pentru daunele cauzate de separatiștii sprijiniți de Moscova în Donbass și de anexarea ilegală a Crimeii acum 4 ani. Într-o postare pe Facebook, Poroșenko deplânge pierderile de vieți omenești, suferințele zilnice ale oamenilor, distrugerea infrastructurii, a întreprinderilor și a „potențialului economic al Donbass-ului si Crimeii”.
Poroșenko a cerut guvernului său să accelereze formalitățile pentru înființarea unei astfel de structuri care să colaboreze cu agențiile existente. Uniunea Europeană și Statele Unite au impus sancțiuni economice Moscovei pentru politica față de Ucraina, sancțiuni care sunt încă în funcție. Peste 10.300 de oameni au fost uciși, și alte sute de mii au fost dislocați intern și extern din 2014 până acum în războiului din estul Ucrainei. Moscova a negat în repetate rânduri că ar fi implicată militar și politic în Ucraina.