Rusia şi Belarus vor desfăşura exerciţii militare comune în februarie

Ðîññèÿ. Àñòðàõàíñêàÿ îáëàñòü. Âîåííîñëóæàùèå ñòðàí-ó÷àñòíèö ñòðàòåãè÷åñêîãî êîìàíäíî-øòàáíîãî ó÷åíèÿ (ÑÊØÓ) "Êàâêàç-2020" âî âðåìÿ òîðæåñòâåííîãî ìàðøà íà ïîëèãîíå Êàïóñòèí ßð. Âàäèì Ñàâèöêèé/ïðåññ-ñëóæáà Ìèíîáîðîíû ÐÔ/ÒÀÑÑ

Rusia şi Belarus vor desfăşura exerciţii militare comune în februarie, a declarat luni preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia naţională de presă Belta, în contextul tensiunilor tot mai mari în privinţa Ucrainei, potrivit Reuters.

Rusia a stârnit îngrijorarea Occidentului şi a Kievului prin trimiterea de forţe militare la graniţa cu Ucraina, existând temeri că ar pregăti o invazie în ţara vecină.

Moscova neagă acuzaţia că ar avea un astfel de plan.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei, aminteşte Reuters.

Potrivit agenţiei Belta, Lukaşenko i-ar fi transmis ministrului apărării belarus să pregătească exerciţiile comune cu Rusia.

„Intenţionăm să începem exerciţiile în februarie. Stabiliţi data exactă şi informaţi-ne, ca să nu fim acuzaţi că adunăm trupe din senin, ca şi cum ne-am pregăti de război”, i-a spus preşedintele belarus ministrului apărării.

Exerciţiile forţelor armate ale Rusiei pe teritoriul naţional nu au nicio legătură cu procesul de reglementare politică a crizei din Ucraina, a afirmat luni, în cadrul unei conferinţe de presă online, reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Aleksandr Lukaşevici, informează TASS.

„Exerciţiile forţelor armate ruse pe propriul teritoriu, subliniez, pe propriul teritoriu, nu au nicio legătură cu procesul de reglementare politică a crizei din interiorul Ucrainei. Ele au legătură cu situaţia intolerabilă care se referă la manevrele şi activitatea provocatoare a NATO în apropiere de frontierele ruse”, a spus Lukaşevici.

„De aceea, în mod firesc, noi ne ocupăm de pregătirea militară a forţelor noastre armate, vom continua să facem acest lucru şi de acum încolo, pentru aceasta nu există niciun fel de interdicţii”, a adăugat el.

Potrivit lui Lukaşevici, NATO trebuie să ţină cont că „manevrele periculoase ale aviaţiei militare la 15 km de frontierele ruse constituie o situaţie mai mult decât intolerabilă şi o linie roşie, după care ar putea urma evenimente total neprevăzute”.

Rusia menţine suspansul de mai multe luni de când a concentrat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor cu Ucraina, provocând temeri privind o nouă agresiune împotriva ţării vecine. Trei runde de discuţii diplomatice între Moscova şi Occident din această săptămână nu au făcut posibilă dezamorsarea stării de conflict.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.