Rusia și China vor să se impună în Afganistan prin intermendiul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai

Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai, condusă de Moscova şi Beijing, trebuie să se impună ca un partener al talibanilor pentru ca ei să-şi ţină promisiunile de a lupta împotriva terorismului, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin în timpul unui summit, informează AFP.

Această organizaţie, ce reuneşte India, China, Rusia şi mai multe ţări din Asia Centrală, se vrea o contrapondere a influenţei americane, chiar dacă acţiunea sa concretă rămâne în continuare limitată.

”Este important să mobilizăm potenţialul organizaţiei, pentru a înlesni începerea unui dialog interafgan incluziv şi de asemenea pentru a bloca ameninţările terorismului, traficului de droguri şi extremismului religios provenind din această ţară”, a spus Vladimir Putin, participând prin legătură video la un summit de la Duşanbe.

”Talibanii controlează practic tot teritoriul Afganistanului şi noile autorităţi afgane trebuie stimulate pentru ca ele să-şi respecte promisiunile”, a adăugat liderul rus, invocând angajamentul talibanilor de a ”restabili pacea, a normaliza viaţa publică şi a garanta securitatea tuturor”.

Rusia consideră mişcarea talibanilor drept teroristă, însă dialoghează cu ea de mai mulţi ani.

Moscova s-a arătat conciliantă după ce talibanii au preluat puterea, date fiind promisiunile lor de a nu lăsa organizaţii ”teroriste” să se stabilească pe teritoriul afgan, de a nu ataca ţările vecine, în special cele din Asia Centrală aliate ale Rusiei, şi de a stăvili traficul de heroină şi de opiu.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *