Rusia şi-a lichidat majoritatea deţinerilor de titluri ale Trezoreriei SUA și a cumpărat aur

Rusia şi-a lichidat aproape în totalitate deţinerile de titluri ale Trezoreriei SUA, care au scăzut de la 96 de miliarde de dolari în martie la numai 9 miliarde de dolari în luna mai, pe fondul războaielor comerciale declanşate în aprilie la nivel mondial și a noilor sancțiuni la adresa Moscovei, și s-a concentrat pe achiziționarea de aur.

În aprilie, Rusia și-a înjumătățit investițiile în Trezoreriile Statelor Unite, care s-au redus cu 47,4 miliarde de dolari, la 48,7 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2008, de la 96 de miliarde de dolari în luna martie. În martie, Rusia s-a clasat pe locul 16 printre cei mai mari deținători de datorii din Statele Unite.

Președintele Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina a declarat că vânzarea de obligațiuni alee trezoreriei SUA s-a făcut din dorința instituției de a diversifica rezervele valutare și în același timp ținând cont de riscurile financiare, economice și geopolitice.

Pe 8 mai, Vladimir Putin declara că reducerea influenței dolarului asupra economiei ruse și diversificarea rezervelor naționale au fost necesare pentru ca Rusia să-și consolideze suveranitatea economică.

În timp ce preşedintele american Donald Trump a continuat să vorbească despre mai multe sancţiuni împotriva Rusiei, Putin nu s-a oprit, iar în luna mai a continuat să lichideze deţinerile de titluri ale guvernului american, care au coborât cu alte 40 de miliarde de dolari, respectiv cu 82%, de la 48,7 miliarde de dolari la doar 9 miliarde de dolari în luna mai.

Se pare că Putin a vorbit serios atunci când a avertizat că va diversifica rezervele de stat ale Rusiei, în afara titlurilor Trezoreriei americane.

Iar această lichidare a portofoliului de titluri de Trezorerie pare motivată politic. Cu alte cuvinte, în numai două luni, Rusia a vândut obligaţiuni de acest tip în valoare de 81 de miliarde de dolari, lichidare responsabilă pentru cea mai mare parte, dacă nu toată creşterea randamentelor obligaţiunilor guvernului american din perioada respectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *