Rusia şi Serbia au semnat un acord în domeniul cooperării nucleare

Rusia şi Serbia au semnat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare civile, a anunţat joi, 17 ianuarie, într-un comunicat, constructorul rus de reactoare nucleare Rosatom.

Acest acord interguvernamental vizează construirea şi modernizarea unor reactoare nucleare în domeniul cercetării şi dezvoltării medicinei nucleare.

Acest nou acord, încheiat foarte rapid, după ce Rusia şi Serbia au semnat anul trecut, la Soci, alt acord în domeniu, ar putea semnala trecerea la etape mai concrete, scrie Reuters.

Rosatom a încheiat acorduri de cooperare în domeniul nuclear cu zeci de ţări în curs de dezvoltare.

Aceste acorduri nu sunt contracte de vânzare de reactoare nucleare de fabricaţie rusă.

Ele pot reprezenta un prim pas către un asemenea contract, însă uneori au loc negocieri ani de zile, fără să se înregistreze progrese.

Președintele Putin a promis investiții masive și gazoducte. În primul rând și-a exprimat speranța că Serbia se va alătura în curând acordului de liber schimb, din cadrul Uniunii Eurasiatice, dominată de Rusia. El a vorbit despre intenția Moscovei de a investi circa 1,4 miliarde de dolari în infrastructură, pentru a permite Serbiei să fie conectată la gazoductul TurkStream.

Gazoductul urmează să lege Rusia de Turcia, trecând prin Marea Neagră și este proiectul care va înlocui South Stream, gazoduct la care s-a renunțat la presiunile Statelor Unite și a Uniunii Europene. În viziunea concernului Gazprom, printre potențialii clienți europeni ai poiectului TurkStream se numără alături de Serbia, Bulgaria, Grecia, Italia și Ungaria, toate membre ale Uniunii Europene. În noiembrie, la Praga, ministrul american pentru energie Rick Perry avertiza că Rusia, prin Nord Stream, și acum TurkStrem, își va întări controlul asupra „securității” Europei Centrale și de Est.

Relațiile, mai ales economice și culturale, religioase, dintre Serbia și Rusia sunt tradițional puternice, motiv pentru care Serbia nu s-a alăturat țărilor care impun sancțiuni Rusiei pentru anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea în 2014. Pe de altă parte, Serbia este în procesul de aderare la Uniunea Europeană, o strategiei sprijinită de majoritatea sârbilor, dar care pune Belgradul în situația de a pendula mereu între Est și Vest. Luna trecută însă, premierul sârb Ana Brnabic reafirma că „integrarea în UE rămâne prioritatea Serbiei”, țintă care va fi atinsă cu sprijinul populației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *