Rusia și SUA, prinse în „războiul spionilor“

Odată cu arestarea la Moscova, sub acuzația de spionaj a fostului pușcaș marin Paul Whelan, care este cetatean American si britanic, au reapărut întrebarile legate de jocurile cu spioni ale perioadei Războiului Rece.

Ministerul de Externe rus a anunţat sâmbătă că Statele Unite au reţinut un cetăţean rus, la câteva zile după ce Moscova a reţinut un fost puşcaş marin american sub bănuiala de spionaj, relatează Reuters.

Fostul puşcaş marin Paul Whelan a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) pe data de 28 decembrie. Familia sa a negat acuzaţiile şi a afirmat că Paul Whelan se afla în Rusia pentru a participa la căsătoria unui prieten.

Americanul Paul N. Whelan arestat sub acuzație de spionaj la Moscova are multiplele cetățenii care ar putea complica situația pentru Rusia, relatează The New York Times. Născut în Canada, Paul Whelan (48 de ani) este director pentru securitate internaţională în cadrul grupului BorgWarner, un fabricant de piese de schimb în sectorul automobilistic, cu sediul în apropiere de Detroit (SUA), conform fratelui său David Whelan.

Americanul a fost pușcaș mai are cetățenie britanică, canadiană și irlandeză. Whelan ar putea beneficia de ajutorul guvernelor din țările în care are cetățenie pentru a putea fi eliberat rapid. Acest lucru s-ar putea întâmpla mai ales dacă cele patru tări și-ar coordona acțiunile pentru a-l putea elibera din închisoarea din Moscova, scrie cotidianul american.

Odată cu închiderea americanului, Rusia ar puta avea probleme cu mai multe țări, nu doar cu Statele Unite ale Americii. Unele surse au declarat că președintele Vladimir Putin, și-a dori acest lucru pentru a putea să pară că se luptă cu întreg Occidentul.

Se pare că, americanul a fost găsit vinovat în 2006, pe când era detașat în Irak ca soldat, pentru că a încercat să fure 10.000 de dolari. Iar acum nu doar că deține patru pașapoarte legale, însă el vizitează frecvent Rusia, călătorind prin întreaga țară cu trenul și folosind diferite site-uri de socializare pentru a se împrieteni cu rușii, inclusiv cu persoane care au legătură cu armata rusă.

Totuși este foarte puțin probabil ca Paul N. Whelan să lucreze pentru un serviciu american de informații, susțin americanii. De obicei, SUA nu trimit ofițeri în Rusia fără protecție diplomatică.

Jeremy Hunt, șeful diplomației britanice, a declarat că o să ofere tot sprijinul pentru a-l elibera pe Paul. “Ne oferim tot sprijinul, nu suntem de acord cu faptul că oamenii sunt folosiți în jocurile diplomatice”, a declarat Hunt.

Marea Britanie a avertizat Rusia împotriva unui „joc de şah diplomatic“ după inculparea pentru „spionaj“ a fostului puşcaş marin, care are dublă naţionalitate americană şi britanică.

„Nu acceptăm ca persoane să fie utilizate într-un joc de şah diplomatic“, a declarat şeful diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt, pentru BBC.
“Este un caz îngrijorător, nu numai pentru el, ci pentru familia acestuia”, mai spus secretarul britanic. De asemenea, și autoritățile irlandeze și-au oferit ajutorul pentru eliberare bărbatului reținut la Moscova.

O explicație pentru cele patru pașapoarte ale bărbatului ar putea fi aceea că le deține doar pentru plăcerea de a călători, însă acest lucru se va lămuri după ce va fi cercetat.

Cetățenul rus, arestat în Insulele Mariane de Nord

Ministerul de Externe rus a afirmat sâmbătă că SUA l-au reţinut pe cetăţeanul rus Dmitri Makarenko în Insulele Mariane de Nord pe 29 decembrie şi l-au mutat apoi în Florida.

„Makarenko, născut în 1979, a sosit pe Insula Saipan împreună cu soţia, copiii şi părinţii. El a fost reţinut de personalul FBI pe aeroport imediat după sosire“, a spus ministerul rus.

Moscova urmărește un schimb de spioni

Avocatul lui Paul Whelan la Moscova Vladimir Zherebenkov spune că arestarea clientului său ar face parte dintr-un plan mai amplu menit să fie folosit într-un schimb de agenți. Avocatul a facut legatura cu cazul rusoaicei Maria Butina, care a recunoscut acum câteva săptămâni în fața unui tribunal american că a acționat ca agentă a Kremlinului.

Kremlinul a negat că Butina e agentă, dar a organizat o campanie pentru eliberarea ei pe rețelele de socializare. În trecut, Rusia și mai înainte Uniunea Sovietică, arestau străini pentru a-i folosi în schimburi cu alte țări pentru cetățeni ruși sau sovietici – în perioada Razboiului Rece.

„Pentru ca un schimb să aibă loc, a declarat avocatul Zherebenkov într-un interviu pentru televiziunea ABC, „este nevoie de o decizie a unui tribunal care sa dovedească vinovația. Apoi sentința trebuie pusă în practică.Dupa asta, președintele poate să grațieze persoana și abia atunci ar putea avea loc un schimb – cu un cetătean rus care se află în detenție în Statele Unite”.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei Serghei Riabkov e citat însă de agenția rusă de știri Interfax cu declarația că Moscova nu are intenția să-l folosească pe Paul Whelan în vreun schimb.

În istoria Razboiului Rece, dar și mai recent există câteva cazuri célèbre. Ultimul a avut loc pe 9 iulie 2010, în plină zi, pe pistele aeroportului internațional de la Vienna, când două avioane au parcat unul lângă altul, permițind omului de știință rus Igor Sutiaghin să emigreze în Occident, iar Anna Chapman (născută Anna Kușcenko), acuzată de spionaj pentru Rusia de către Statele Unite să revină în patria mamă.

În cadrul acestui schimb a fost eliberat de Kremlin și Serghei Skripal, care fusese condamnat în 2006 pentru spionaj în favoarea Marii Britanii și care a fost ținta tentativei de asasinat prin otrăvire cu noviciok, de anul trecut de la Salisbury.

Statele Unite au eliberat în 2010 și mai mulți membri ai rețelei de spionaj rusesc numita „Programul Ilgal”, care doar cu câteva ore înainte să fie eliberați și schimbați, recunoscuseră în fața unui tribunal american că erau agenți străini neînregistrați oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *