Rusia vrea să deschidă o bază militară pe o insulă din Caraibe

Rusia urmărește să înființeze o bază aeriană pe o insulă venezueleană din Caraibe pentru a găzdui bombardiere nucleare, cu scopul de a avea o prezență militară permanentă în America Latină și a transmite un mesaj direct Statelor Unite.

Informația a fost dezvăluită de publicația Nezavisimaia Gazeta și vine la câteva săptămâni după ce o flotilă aeriană rusească, care a inclus două bombardiere strategice capabile să poarte arme nucleare, a aterizat la Caracas.

Aparatele, a căror deplasare va avea loc în regim permanent, urmează să fie trimise pe insula La Orchila, aflată la 200 km nord-est de Caracas și la circa 2.000 km de Florida, un loc pe care experți și liderii militari ruși au vizitat-o deja în urmă cu 10 ani. Insula găzduiește o instalație navală și un aeroport militar. Bombardierele rusești au mai fost deplasate temporar în zonă de cel puțin două ori în ultimul deceniu.

Președintele Maduro nu a obiectat față de propunerea făcută de autoritățile ruse referitoare la stabilirea unei baze rusești în Venezuela. În conformitate cu Constitutia de la Caracas, țările străine nu pot înfiinta baze militare pe teritoriul venezuelean, însă prezența temporară a avioanelor de lupta este posibilă. În 2008, Hugo Chavez, ar fi oferit insula La Orchila pentru găzduirea avioanelor strategice rusești.

Un expert militar rus, colonelul Șamil Gareiev, a declarat că stabilirea unei prezențe pe termen lung în Venezuela ar fi o decizie avantajoasă din punct de vedere economic dacă cele două țări vor organiza mai multe exerciții militare comune.

”Ideea includerii Venezuelei în misiuni aviatice pe distanțe lungi este una corectă,” a declarat Gareiev pentru Nezavisimaia Gazeta. „Bombardierele noastre strategice nu numai că nu vor trebui să se întoarcă în Rusia de fiecare dată, dar, de asemenea, nu vor efectua operațiuni de realimentarea aeriană în timpul misiunilor de patrulare în regiunea Americilor,” a adăugat el. „Aeronavele noastre TU-160 ajung la baza lor în Venezuela, efectuează zboruri, își execută misiunile și apoi sunt înlocuite prin rotație. Acesta este modul în care ar trebui făcut.”

Ambasadorul rus Zaemski a respins informațiile publicate de Nezavisimaia Gazeta, afirmând că este vorba de „pure speculații,” dar nu puțini sunt cei care afirmă că intensificarea prezenței rusești (dar și chineze) în zonă este echivalentă cu apariția unui Război Rece în Caraibe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *