Rusia: Zeci de mii de oameni au protestat față de planurilor de majorare a vârstei de pensionare

Zeci de mii de oameni au demonstrat sâmbătă în Rusia împotriva planurilor de majorare a vârstei de pensionare.

Pe străzile Moscovei, mulţimea a scandat lozinci precum „Putin, nu te atinge de pensiile noastre!” şi au agitat pancarte cu înscrisuri precum „Vrem să trăim din pensiile noastre şi să nu murim la locul de muncă”.

Manifestaţii au avut loc în alte zeci de oraşe din Federaţia Rusă, de la Extremul Orient până în Siberia şi vestul ţării.

La Sankt-Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat sub steaguri roşii, unii purtând în mâini portrete ale dictatorului Iosif Stalin.

La Novosibirsk, în vestul Siberiei, agenţia de stat Tass menţionează 1.200 de protestatari, citând primăria.

Această opoziţie neobişnuită faţă de o măsură susţinută de preşedintele Vladimir Putin a fost, de asemenea, exprimată printr-o petiţie online cerând anularea reformei, care a strâns 2,9 milioane de semnături. Partidul Comuniştilor, un susţinător al Kremlinului în cele mai multe cazuri, se opune de asemenea.

Vladimir Putin, care nu a menţionat problema reformei sistemului de pensii în timpul campaniei care a condus la realegerea sa în luna martie, a înregistrat o scădere a popularităţii sale la 64% în iulie, faţă de 80% în luna mai, potrivit Centrului rus de studiere a opiniei publice (VŢIOM).

„Mulţi l-au crezut pe Putin atunci când a spus că nu va exista o reformă a sistemului de pensii. Dar a fost demagogie. Sunt foarte dezamăgită de el”, declară Irina Ivanova, o protestatară în vârsta de 49 de ani din Sankt-Petersburg.

Duma de Stat a adoptat la 19 iulie, în primă lectură, ridicarea vârstei de pensionare la 65 de ani la bărbați și 63 de ani la femei, de la 60 și 55 de ani, cum este în prezent. Ar fi prima majorare a vârstei de pensionare în Rusia din ultimii aproape 90 de ani. Ea ar urma să se facă în trepte, încheindu-se în 2028 în cazul bărbaților și 2034 la femei.

În schimb, angajaţii din poliţie, securitate, serviciile secrete, armată şi alte forţe de ordine din Rusia – un contingent extrem de important – vor ieşi la pensie la vârsta de 45 de ani, ceea ce nemulţumeşte profund societatea rusă. Dar „siloviki” se bucură de un statut privilegiat în Rusia lui Putin, scria recent publicația rusă Novaia Gazeta.

Liderul opoziţiei, Aleksei Navalnîi, şi-a chemat susţinătorii la un miting duminică după-amiază la Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *