Ruşii care dau dovadă de ”lipsă de respect” faţă de autorităţi în mediul online pot face închisoare

Persoanele care dau dovadă de ”lipsă de respect” online faţă de conducătorii ţării, inclusiv faţă de Vladimir Putin, riscă să ajungă după gratii, prevede o lege controversată de Parlamentul rus, relatează The Guardian.

Legea, denunţată ca amintind de cenzura care-i viza în perioada sovietică pe disidenţi – prevede de asemenea pedepsirea prin amenzi de până la 100.000 de ruble a persoanelor care fac postări online ”indecente” ce denotă o ”lipsă de respect flagrantă faţă de societate, ţară, simbolurile oficiale ruse, Constiuţie sau autorităţi”.

Recidiviştii riscă amenzi de două ori mai mari sau închisoarea timp de 15 zile.

De exemplu, cei care scriu online ”Putin este un nenoricit” sau fac glume pe seama Parlamentului riscă să fie vizaţi de această lege, potrivit lui Aleksandr Verhovski, directorului Centrului Sova, care monitorizează abuzuri ale legislaţiei împotriva extremismului.

Alţi observatori denunţă faptul că legea este atât de vag formulată, încât orice critică online a autorităţilor, inclusiv imitaţii satirice, ar putea fi etichetate drept ”lipsă de respect”.

”În curând vom spune glume despre autorităţi în şoaptă, în bucătărie”, a scris pe Facebook un avocat din Moscova, Serghei Şavkin.

Legea, iniţiată de senatorul Andrei Klişas din cadrul Partidului Rusia Unită al lui Putin, a fost criticată inclusiv de către unii parlamentari şi oficiali guvernamentali.

Klişas respinge acuzaţiile potrivit cărora legea reprezintă o formă de cenzură şi apreciază că autorităţile sunt ”prin ele însele demne de respect”.

Vladimir Putin urmează să promulge legea, în săptămânile următoare, pentru ca textul să intre în vigoare.

Parlamentul a adoptat, de asemnea, separat, un proiect iniţiat tot de către Klişin, prin care autorităţile sunt abilitate să închidă pagini de web care publică informaţii ”lipsite de respect” sau ştiri false (”fake news”).

Însă Klişas a insistat că legea nu va fi folosită împotriva site-urilor independente sau ale opoziţiei şi că nu afectează ”presa tradiţioală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *