Să nu deschidem șampania, cu Dragnea asumat sau asomat, tot cu PSD rămânem!

 

Posibila, probabila, mult sperata eliminare a lui Liviu Dragnea de la șefia PSD și a Camerei Deputaților, în fapt de la butoanele prin care controlează cam tot ce se întâmplă în România, nu va schimba România în bine, nu va reînvia lupta împotriva corupției, nu va pune capăt jafului, nu va stopa disoluția autorității statului, nu va repune economia pe făgașul normal.

 

Ce a aprins fitilul ?

 

Să nu ne iluzionăm! Mișcarea din PSD nu are nicio legătură cu oamenii, cu România reală, cea în care trăim noi, muritorii de rând. Nu, este doar o luptă pentru putere, pentru bani, și, mai ales, pentru supraviețuire. Pur și simplu, nișe baroni locali, flămânzi, au ajuns la concluzia că Dragnea a devenit un pericol mortal pentru ei.

 

Calculul, cinic, este cât se poate de corect, din punctul lor de vedere: poporul, electoratul, partenerii occidentali, pur și simplu nu îl mai suportă pe Dragnea. Cât timp este la putere, Dragnea le va arunca doar firmituri. El deține puterea, el împarte prada. Mai mult, mult așteptata amnistie/grațiere nu a venit la timp, cred ei, din cauza lui. Ori, fără contracte, fără bani publici, fără posibilitatea de a pune oameni în funcții publice sau de a rezolva solicitările primarilor, de a scăpa de pușcărie, ei sunt niște nimeni. Sunt niște mașini de ridicat mâna în Parlament, când le cere Dragnea, pentru a satisface înțelegerile făcute de Dragnea și fără ca ei să câștige. În plus, nici măcar nu sunt băgați în seamă, iar o asemenea umilință nu au mai trăi de pe vremea lui Năstase.

 

Îndepărtarea lui Dragnea le va deschide calea la împărțirea prăzii. Fiecare baron local are deja în vedere un minister, o agenție, o autoritate, niște secretari de stat, ceva contracte și niște bani pentru primarii de la el din județ. Alianțele de acum se vor rupe, se vor schimba, după cum vor pica la pace între ei. Acesta este și scopul păstrării lui Dăncilă pe post de premier-marionetă: ea execută ce i se spune.  În rest, totul va fi la fel.

 

Problema de fond nu este Dragnea, el este doar exponentul unei situații periculoase

 

Dragnea și Tăriceanu nu au distrus singuri România. Au fost ajutați de parlamentari, de miniștri, de secretari de stat, de pasivitatea lui Iohannis.

 

Asaltului PSD au trebuit să-i țină piept instituțiile statului, dar, din păcate, acestea au picat lamentabil testul. Curtea Constituțională, politizată și controlată de PSD, s-a transformat în principalul instrument de atacare a statului. CSM, garantul independenței justiției, a rămas tăcut, complice chiar, dat fiind că este, la rândul său, controlat de oamenii apropiați PSD. Magistrații, judecători și procurori, au uitat să aibă demnitate și s-au mulțumit să tacă satisfăcuți de salariile imense primite și de beneficiile pe care le primesc. Peste tot, în toate instituțiile, spiritul mioritic al resemnării sau dorința de se pune la dispoziția puterii au anihilat orice încercare de rezistență. Partidele de opoziție, la fel de corupte ca și PSD, au fost fericite că s-au găsit alții să facă ceea ce-și doreau și ei, măcelărirea legilor fiind un beneficiu comun al politicienilor, indiferent de partid.

În fruntea tuturor, un președinte care a privit impasibil cum rămâne fără prerogative, cum este umilit și transformat în simplu decor cu care nimeni nu mai este interesat să discute. Forța unui președinte, cel puțin în sistemul pe care l-am avut până de curând, stă în capacitatea sa de a controla lucrurile, de a fi singurul interlocutor al partenerilor externi, omul care garantează angajamentele asumate și are și forța să le aplice.

 

Cu ce rămânem?

 

După ce furtuna din PSD va trece, Președintele va promulga a doua dintre Legile justiției modificată de PSD-ALDE-UDMR. Ca și data trecută, nu va avea ce face, va fi obligat! În scut timp va urma și cea de-a treia, iar apoi Codurile penale. Nu vă iluzionați, această situație convine de minune tuturor politicienilor, de la putere și din opoziție.

 

Cu o economie care gâfâie, PSD va continua să arunce cu banii, să promită pensii și salarii, să taie orice investiții, să ne îndrepte cu pași mari spre criză. PNL nu are nici capacitatea, nici voința de a se opune. Visul marilor liberali este ca PSD să le rezolve și lor problemele penale și să vină la putere având cazierul curat, dar și noi pârghii de control puse cu generozitate la dispoziție de modificările legislative operate.

 

În plus, nu aș paria că PSD nu își pregătește intrarea în opoziție. Situație economică este, după toate indiciile, gravă. Ori, ajuns în opoziție, PSD se va victimiza, va spune cum nu a fost lăsat să facă ce a vrut, cum a fost blocat pentru că Occidentul e invidios, cu Soros, că statul paralel, că… În acest timp, cei care ar avea ghinionul să ajungă la guvernare ar trebui să găsească bani de pensii și salarii, iar asta devine tot mai greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *