Salvarea Planetei mai așteaptă. UE amână varianta finală a regulilor privind finanţarea sustenabilă din cauza opoziţiei statelor est-europene

Uniunea Europeană a decis să amâne, până la finele lunii aprilie, planurile care vizau finalizarea regulilor privind finanţarea sustenabilă, au declarat pentru Reuters o serie de oficiali europeni, ca urmare a opoziţiei exprimate de unele state membre, în principal din Europa de Est, cu privire la gazele naturale şi biocombustibili.

Iniţial, Comisia Europeană speră să publice în luna ianuarie 2020 o variantă finală a listei de activităţi economice „verzi”, un sistem de clasificare pentru activităţilor economice cu caracter durabil în care sunt încurajate investiţiile. Însă un draft al acestei legislaţii, publicat în luna noiembrie a anului trecut de executivul comunitar, a provocat critici din partea ţărilor care vor ca centralele electrice care funcţionează pe gaze naturale să fie etichetate drept sustenabile.

În plus, mai multe mii de cetăţeni europeni au cerut Uniunii Europene să nu renunţe la ideea de a alinia regulile privind finanţarea sustenabilă cu obiectivele sale de mediu, ceea ce a determinat Comisia Europeană să amâne o decizie finală până când va cere sfatul experţilor.

Potrivit unui oficial european citat de Reuters, preluată de agerpres.ro, varianta finală a regulilor privind finanţarea sustenabilă va fi publicată abia în a doua jumătate a lunii aprilie.

Elaborarea aşa-numitei taxonomii – un sistem de clasificare pentru activităţile economice durabile – a declanşat o activitate frenetică de lobby din partea unor industrii care doresc ca activităţile lor economice să fie atractive pentru investiţiile în valoare de miliarde de euro care caută o etichetă „verde”.

Pe fondul opoziţiei exprimate de unele companii şi guverne, sursele consultate de Reuters susţin că printre opţiunile aflate la dispoziţia UE se numără: diluarea criteriilor pe care activităţile economice trebuie să le îndeplinească pentru a primi eticheta „verde”, crearea unor noi etichete „semi-sustenabile” pentru acele activităţi economice care nu sunt complet compatibile cu obiectivele UE în domeniul climei precum şi menţinerea cu fermitate a criteriilor actuale.

Potrivit unui document datat 18 decembrie, şi consultat de Reuters, un grup de 10 state membre – printre care se numără şi România – au cerut Comisiei Europene să confere actualelor centrale pe gaze naturale eticheta verde, prin oferirea unui prag „fezabil” pe care să îl poată îndeplini.

Varianta preliminară a regulilor elaborată de CE include criterii pe care centralele electrice vor trebui să le îndeplinească pentru a fi etichetate drept activităţi „verzi”, respectiv un prag maximal al emisiilor pe care centralele actuale pe gaze nu îl pot respecta.

Alţi critici au profitat de procedura de consultare organizată de UE în luna decembrie pentru a încerca să obţină o modificare a regulilor pentru energia produsă din surse organice, cum este lemnul. Varianta preliminară a regulilor califică biocombustibili drept o activitate „de tranziţie” şi nu una „complet verde”.

Bruxellesul este presat să utilizeze regulile privind finanţarea ecologică pentru a garanta că banii din fondul său de revenire în valoare de 750 miliarde de euro merg spre proiecte verzi. Banii ar putea fi alocaţi începând din 2021, ceea ce înseamnă că orice întârzieri în aplicarea regulilor ar putea dejuca acest plan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *