Salvini la București: UE nu poate să ne amenințe, nu vom ieși din zona euro

Vicepremierul italian și totodată ministru de Interne, Matteo Salvini, a avut , astăzi, întrevederi cu omologul român Carmen Dan, cu care a discutat întărirea cooperării pe linie de poliție între cele două țări, dar și la ministerul Justiției, unde a discutat despre urgentarea procedurilor de extrădare a cetățenilor români condamnați pentru diverse infracțiuni în Peninsulă pentru a-și ispăși pedeapsa în România.

Salvini a declarat, în cursul conferinței de presă de la reședința ambasadorului Italiei la București, că s-a văzut și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, cu care a discutat despre susținerea „miilor de afaceri ale italienilor în România și despre întărirea cooperării economice“. Oficialul de la Roma a susbliniat că există deja un plan de investiții în domeniul securității, agriculturii, apărării. Salvinii a anunțat că la întoarcerea acasă va lucra pentru o vizită a premierului Viorica Dăncilă în Italia.

„A fost o dimineață benefică. Am căzut de acord asupra necesității de a lucra împreună pentru securitatea granițelor externe ale Uniunii Europene. I-am asigurat toată prietenia mea. Câteva greșeli nu pot fi puse pe seama majorității cetățenilor români din Italia. O să creștem colaborarea înter-polițienească și l-am invitat pe omologul meu la Roma pentru a pregăti oun plan comun“, a declarat Salvini .

„L-am întâlnit pe președintele Camerei, cu care am discutat despre afaceri, despre comerț și am discutat binențeles să susținem miile de afaceri care sunt în România. Există deja un plan de investiții al guvernului pentru apărare, pentru agricultură, pentru infrastructură“.

În ceea ce privește Europa, am reamintit din partea mea și a guvernului italian, că Uniunea Europeană nu poate interveni asupra țării mele cu amenințări, în ceea ce privește decizia guvernului meu sau parlamentului meu.

Vicepremierul italian a subliniat că executivul de la Roma nu va scoate nici un euro din proiectul de bugetul prezentat Comisiei European, și că singurul care are dreptul să facă asemenea modificări este legislativul italian.

Salvini și-a exprimat speranța de a coopera „mult și bine “ împreună cu România pe parcursul președinției României la UE. „Personal voi avea grijă să perfectez o întâlnire între cei doi premieri, italian și român“, a mai spus Salvini

Salvini a adăugat că a invitat-o pe Carmen Dan la Roma pentru a pregăti o propunere româno-italiană pentru perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE pe tema emigrării şi securităţii.

În ceea ce priveşte relaţia pe care ţara sa o are cu liderii europeni de la Bruxelles, Salvini a menţionat că ţara sa îşi doreşte o schimbare a regulilor de guvernare la nivelul UE.

„Nu intenţionăm să ieşim nici din Zona Euro, nici din Uniunea Europeană. Avem intenţia să schimbăm regulile de guvernare de la Bruxelles. Aşa cum vorbeam şi cu colegii mei români, acestea creează daune în România şi Italia. Vreau o Europă care face puţine lucruri, dar bune, nu una care se ocupă de tot, dar nu face nimic”, a arătat el.

Oficialul a mai vorbit şi despre evaluarea Comisiei Europene asupra proiectului de buget al Guvernului italian.

„Nu e o luptă a Italiei cu Europa. Sunt probleme pe care cineva din Europa le are cu Italia, cu Ungaria, România, Polonia, Austria. Bugetul italian are 15 miliarde de euro alocaţi investiţiilor, va ajuta tinerii. Noi nu vom tăia un euro din buget. Vom răspunde cu amabilitate la toate scrisorile. Eu sunt disponibil să merg să mă întâlnesc chiar şi mâine cu preşedintele Comisiei Europene să îi explic cum va creşte Italia cu acest buget, dar nimeni nu va tăia un euro din banii italienilor”, a punctat Salvini.

În ceea ce priveşte imigraţia ilegală, Salvini a spus că este nevoie de „o lege împotriva exploatării”.

„În Italia sunt cinci milioane de cetăţeni străini legali. Sunt bineveniţi (…). Problema cu care mă lupt sunt zecile de mii de clandestini, care au intrat abuziv, delincvenţi”, a mai spus el. În opinia sa, „o emigrare prea mare duce la exploatare, mai ales în ţările extra-europene”.

De asemenea, a abordat şi schimburile de opinii pe care le-a avut cu cetăţeni români din Italia. „Români care lucrează în Italia îmi spun că justiţia italiană este prea soft, (…) pentru că în România, cine greşeşte, plăteşte mai mult. Din punctul acesta de vedere, avem de învăţat”, a mai declarat Salvini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *