San Francisco interzice utilizarea tehnologiei recunoaşterii faciale de către poliţie

Oraşul San Francisco a devenit primul oraş din Statele Unite care interzice utilizarea tehnologiei recunoaşterii faciale de către polişie şi alte agenţii guvernamentale, relatează AFP.

Opt dintre cei nouă membri ai Consiliului Municipal s-au pronunţat marţi în favoarea acestei noi reglementări, care urmează să fie supusă unui vot procedural săptămâna viitoare, cu puţine şanse ca acest lucru să schimbe situaţia.

Această interdicţie nu vizează aeroporturile şi nici reglementările la nivel federal.

”Propensiunea ca tehnologia recunoaşterii faciale să pună în pericol drepturile civile şi libertăţile civice contracarează în mod important aşa-zisele sale benficii”, se subliniază în această hotărâre, în care se arată că această tehnologie ”va exacerba nedreptatea rasială şi ne va ameninţa capacitatea de a trăi liber de orice supraveghere permanentă a Guvernului”.

Această interdicţie se înscrie în cadrul unei reglementări mai vaste a utilizării sistemului de supraveghere şi audit al politicilor în domeniu, prin condiţii mai stricte şi necesitatea unei aprobări prealabile din partea Consiliului cu privire la agenţiile municipale în privinţa acestor sisteme.

O măsură similară de interzicere este avută în vedere la Oakland, de cealaltă parte a Golfului San Francisco.

Supravegherea prin recunoaştere facială provoacă anumite temeri legate de riscul ca persoane nevinovate să fie identificate în mod eronat ca infractoare şi ca aceste sisteme să afecteze viaţa privată de zi cu zi.

Însă unii susţinători consideră că aceată tehnologie poate ajuta poliţia în lupta împotriva infracţionalităţii şi în a face străzile mai sigure. Arestarea unor infractori de către poliţie i-a fost atribuită, însă tehnologia este învinovăţită de asemenea de identificări eronate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *