Șase procurori ruși, concediați după ce au apreciat postările lui Navalnîi pe Facebook

Șase oficiali ai procuraturii regionale din Moscova au fost concediați pentru că ar fi apreciat postările de pe rețelele sociale ale Fundației Anticorupție (FBK) a politicianului de opoziție închis, Aleksei Navalni. Fundația este catalogată ca extremistă în Rusia.

Potrivit surselor citate de Baza, o publicație rusească, pe canalul ei de Telegram, printre procurorii concediați se numără și procurorul adjunct din localitatea Litkarino.

Oficialii ar fi fost concediați după ce autoritățile din Rusia au organizat o campanie de verificare a istoricului angajaților pentru a verifica dacă aceștia ar avea legături cu „organizații ostile Rusiei”.

Tot în 2021, zeci de angajați ai Companiei Metropolitane din Moscova au fost concediați fiindcă s-ar fi alăturat unei campanii online de susținere a lui Navalnîi. Mai mulți dintre ei au reușit să conteste în instanță decizia angajatorului și să se reîntoarcă la muncă.

În august 2021, poliția din Moscova a folosit datele personale online a unor persoane implicate în proiecte asociate cu Navalnîi și a vizitat aproape 500 de rezidenți ai capitalei ruse pentru a le cere explicații cu privire la modul în care numele lor au fost incluse în datele difuzate.

Suprimarea mișcării anticorupție inițiată de Navalnîi întâmpină dificultăți, după ce organizația acestuia a fost desemnată „extremistă” de către autorități în iunie 2021. Kremlinul neagă că ar fi fost implicat în ultimul incident de reprimare a dreptului la liberă exprimare în Rusia.

Politicianul de opoziție rus, Liubov Sobol, a declarat că va continua lupta împotriva regimului de la Kremlin, în ciuda faptului că se simte în nesiguranță de când a părăsit vara aceasta Rusia.

„Dacă mă simt pe deplin în siguranță? Desigur că nu. Cred că nimeni care luptă împotriva regimului criminal al lui Putin nu se poate simți pe deplin în siguranță”, a punctat Sobol pentru Current Time.

Liubov Sobol a părăsit Rusia în august 2021 după ce o instanță din Rusia ar fi găsit-o vinovată că ar fi solicitat public organizarea unui miting pentru susținerea liderului opoziției. Aleksei Navalnîi a fost încarcerat în ianuarie 2021, după ce s-a întors în Rusia din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.