„Şase zile în Fallujah”, cel mai controversat joc video al momentului, va fi lansat pe piaţă. „E un simulator de ucis arabi”

Lansarea pe piaţă a jocului „Şase zile în Fallujah” provoacă nemulţumiri şi controverse în SUA, după ce a fost criticat că nu este decât un simplu „simulator de ucis arabi”. Dezvoltatorii jocului susţin că acesta poate fi privit însă ca o simplă „lecţie de istorie”, în vreme ce rezidenţii şi refugiaţii irakieni care au ajuns în SUA pentru a scăpa de războiul din ţara lor consideră că jocul nu face decât să batjocorească memoria celor care chiar au suferit în realitate în acest conflict. Jocul urmează a fi lansat pe piaţă la sfârşitul anului, informează CNN.

„Şase zile în Fallujah” este un joc de acţiune la persoana întâi (sau FPS – „First Person Shooter”, în engleză) al cărui scenariu principal se bazează pe cea de-a doua bătălie de la Fallujah, purtată în anul 2004 între puşcaşii marini americani şi insurgenţii irakieni.

Bătălia a început pe 7 noiembrie şi s-a încheiat pe 23 decembrie 2004 şi este considerată cea mai dură luptă urbană în care au fost angajate forţele SUA de la războiul din Vietnam (bătălia de la Hue) încoace.

Militari americani dar şi englezi, aflaţi sub comanda SUA, au aruncat atunci asupra oraşului peste 300 de bombe de aviaţie, 6.000 de obuze de artilerie şi 29.000 de proiectile de mortier. În bombardamentele care au vizat inclusiv populaţia civilă s-a folosit chiar şi fosfor alb, o armă incendiară extrem de controversată. Fosforul alb poate fi folosit „legal” în luptă pentru crearea de perdele de fum sau iluminarea ori marcarea ţintelor şi a zonelor vizate ulterior de baraje de artilerie. Este însă ilegală folosirea fosforului alb în zonele cu populaţie civilă.

„Sunt dezgustată să văd că acest joc va aduce profit şi că oamenii se vor distra jucându-l, în timp ce, în paralel, există persoane ca mine care au avut de suferit în acest război”, a declarat Najla Bassim Abdulelah, o irakiană în vârstă de 28 de ani stabilită în Atlanta, Georgia, SUA.

Abdudelah şi alţi irakieni stabiliţi în SUA după războiului din Irak consideră că acest joc batjocoreşte memoria celor care chiar au suferit de pe urma acestui conflict şi solicită retragerea jocului de pe piaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *