Sătui să fie ignorați de CSM-ul Liei Savonea și de Guvern, 30 de magistrați pleacă la Bruxelles pentru a discuta cu Timmermans despre OUG 7

O delegație formată din 30 de judecători și procurori va pleca la Bruxelles pentru a transmite, în mod direct, Comisiei Europene nemulțumirile pe care le au față de modul în care PSD-ALDE „reformează” justiția și pentru a cere aborgarea OUG 7.
„Am format o delegație de 30 de judecători și procurori care va plecă la Bruxelles, pe data de 4 aprilie, vom fi în fața Comisiei Europene pentru a protesta și acolo și pentru a intra la domnul Timmermans și la comisarul pe Justiție. Cred că este cazul să vorbim noi înșine cu Bruxelles-ul, am văzut că ministrul Justiției vorbeste prin scrisori, noi ne vom duce personal acolo”, a spus judecătorul Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj, unul din inițiatorii protestelor magistraților.
Vineri, judecătorii de la Tribunalul Cluj au protestet, din nou, pe trepetele instituției cerând abrogarea OUG 7 și desființarea Secției speciale pentru cercetarea infracțiunilor comise de procurori și judecători, secție înființată de PSD-ALDE și folosită ca bâtă împotriva magistraților independenți.
„Semnalul pe care noi Clujul l-am dat cred că a fost însușit de cele mai active instanțe și parchete din România. De asemenea, protestul s-a extins și la societatea civilă – actori, studenți, profesori, văd aici studenți la Drept care au venit astăzi la Palatul de Justiție. Este important ca societatea civilă ne sprijină și trebuie să se înțeleagă clar ca independența Justiției nu este un privilegiu al magistratului, ci este un drept al cetățeanului. Și cetățeanului trebuie să îi pese de modul în care este gestionată cariera judecătorului și procurorului. În momentul în care vom avea magistrați a căror carieră este controlată politic sau influențată de către politicieni, în acel moment deciziile lor vor fi suspectate tot timpul de incorectitudine”, a explicat Danileț.
Miercuri, Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans i-a transmis premierului Viorica Dăncilă, la a doua întâlnire pe care au avut-o în ultima lună, că există îngrijorări tot mai mari legate de evoluţiile din ultima perioadă în ceea ce priveşte domeniul justiţiei.
„Prim-vicepreşedintele Timmermans şi prim-ministrul Dăncilă s-au întâlnit pentru a doua într-o singură lună şi au avut o discuţie deschisă şi onestă. Au abordat subiectul problemelor referitoare la Mecanismul de Verificare şi Cooperare, iar prim-vicepreşedintele CE a exprimat preocupări din ce în ce mai mari în legătură cu actuala situaţie şi cu cele mai recente evoluţii. A transmis că este urgent să existe un progres asupra problemelor ridicate în săptămânile ce vor veni. Au decis amândoi să aranjeze o întâlnire, săptămâna viitoare, a experţilor din România şi Comisia Europeană pentru a discuta despre problemele vizate”, a transmis Comisia Europeană.