Scandal diplomatic între Ucraina și Ungaria.Budapesta a înființat un post de ministru pentru regiunea Transcarpatia

Ucraina a înaintat o notă de protest Ungariei în legătură cu decizia guvernului Orban de a înființa postul de ministrul responsabil pentru regiunea Transcarpatia din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al diplomaţiei ucrainene, Însărcinatului cu afaceri al Ungariei în Ucraina, László Papp, i-a fost transmisă o notă în care Kievul cere explicații oficiale în legătură cu decizia Budapestei de a înfiinţa un post de ministru responsabil pentru dezvoltarea Transcarpatiei și a grădinițelor din această regiune, în condiţiile în care teritoriul respectiv este parte a statului suveran Ucraina.

„În pofida abordării constructive a părții ucrainene de a soluţiona problemele de interes, acțiunile recente ale Ungariei sugerează că Budapesta a ales confruntarea în loc de cooperare și ingerinţa directă în treburile interne ale Ucrainei” – se arată în documentul Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev.

„Diplomatului Ungariei i-a fost înmânată o notă de protest în care autoritățile ucrainene e cer explicații oficiale în legătură cu decizia guvernului Ungariei de înființare a funcției de ministru responsabil pentru dezvoltarea regiunii Transcarpatia”, se spune în nota MAE de la Kiev.

De asemenea, noul ministrul ungar va fi responsabil de programul dezvoltării grădinițelor în bazinul carpatic.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei subliniază că „în sfera competențelor a ministrului este inclusă o parte a teritoriului suveran al Ucrainei”.

De asemenea, Kievul consideră inacceptabile ultimele declarații ale prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, cu privire la „aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei. Astfel de afirmații, în opinia Ucrainei, „vin în contradicție cu politica UE și reflectă într-o mare măsură abordările statului-agresor”.

Oficialitățile ucrainene au mai adăugat că acțiunile Ungariei demonstrează o implicare directă în problemele interne ale Ucrainei.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei a declarat că nu susține apropiere Ucrainei de NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.